Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: Ta efter MFF – ställ upp med en fembackslinje

För en gångs skull bör FC Rosengård snegla åt herrfotbollen, ta med sig vad Malmö FF gjort i Europa det senaste decenniet mot i flera fall övermäktigt motstånd och försöka applicera det i mötet med Bayern München.
I 99 fall av 100 är det i princip full fart framåt som gäller för FCR, den här gången är det 100 procent tätning bakåt som måste gälla. Med en liten trupp finns inte så stora variationer att göra, men jag skulle vilja se en Åge Hareide-fembackslinje och hoppas på att en kompakt defensiv kan trötta ut Bayerns anfallsförsök.
Katrine Veje och Jessica Wik bör finnas på planen båda två mot Bayern München – med tre mittbackar mellan sig.Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
Bayern har alltså gjort 62 mål på sexton ligamatcher, vilket gör ett snitt på 3,9 gjorda mål i varje match. Bakåt har man släppt in tre – så en tokoffensiv från FCR lär knappast ge stor utdelning.
Malmö FF lyckades vid ett flertal tillfällen – inte minst mot Salzburg – gneta sönder anfallsglada lag. Trots att FC Rosengård bara har landslagsspelare på planen, kan man inte tro att det räcker att spela det egna spelet. Vi såg det 2013 kraschlanda mot Lyon.
Jag är dock osäker på om Jonas Eidevall verkligen hunnit och tagit sig tid att bygga om från 4-3-3-uppställningen (eller 4-5-1 om ni så vill). Den är i sig ny, eftersom FCR spelade med trebackslinje i fjor.
Men med små ingrepp skulle det kunna ge optimal uppställning med de spelare FCR har. Min elva hade sett ut så här: Stephanie Labbé – Jessica Wik, Nathalie Björn, Emma Berglund, Glodis Viggosdottir, Katrine Veje – Sanne Troelsgaard, Jelena Cankovic, Caroline Seger, Hanna Bennison – Mimmi Larsson.
Med maximal tyngd längst bak och mycket rutin där, plus ett väldigt starkt och bollvinnande innermittfält, skulle det möjligen kunna rubba ett otroligt rörligt och kvickt hemmalag.
Det finns tillräckligt mycket kreativitet och fart för att kunna få till ett litet antal kontringar som kanske, kanske kan ge ett mål framåt.
Trots allt ska vi betona att Rosengård alltså består av landslagsspelare rakt igenom och med massor av rutin. På det sättet kan man matcha Bayern, men de har alltså i gengäld en trupp som är i princip dubbelt så stor, helt andra faciliteter och träningsmöjligheter och är mitt i säsongen.
Ska FC Rosengård lyckas skrälla kommer det att krävas ett stenhårt arbete utan boll, ett minimerande av misstag och inga övermodiga anfall där man öppnar sig för kontringar.
Malmö FF har gjort det - så varför skulle inte FC Rosengård kunna göra det?
I ett lite längre perspektiv – allsvenskan, cupen och ett nytt Champions League i sommar – är en spännande och helt nödvändig anfallsvärvning klar alltså. Kul att FCR lyckats fånga in en ung och lovande anfallare, 22-åriga Stefanie Sanders från Tyskland. Det har varit ett framgångskoncept tidigare att utveckla stora talanger.
I samma perspektiv är det förstås otroligt viktigt att Anna Anvegård äntligen tycks vara på väg tillbaka och faktiskt troligen sitter på bänken trots att hon ännu inte tränat ett helt pass. Det säger en del om hur tunt det är.
Gå till toppen