Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Urinprov kan göra astmadiagnoser enklare

Enkla urinprov kan sannolikt göra det lättare att ställa rätt astmadiagnos. Den slutsatsen dras från en ny studie, där biomolekyler i urinen kopplats till astma av olika sorter. – ”Astma” är en väldigt bred, grov diagnos, säger forskaren Craig Wheelock.

En man tar astmamedicin med hjälp av en inhalator. Nu hoppas forskare att en ny metod med urinprov kan göra det enklare att ställa rätt astmadiagnos. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg / TT
Omkring 600 personer från ett tiotal europeiska länder har ingått i studien. De flesta hade svårkontrollerad astma, som ofta kräver behandling med kortison.
En grundhypotes var att fettsyra i urinen skulle kunna kopplas till astma. Och det stämde. Två molekyler i en viss fettsyra visade koppling till vilken astmadiagnos personen hade.
Målet är att kunna göra tvärtom, så att biomolekylerna hjälper till att ställa diagnosen.
– Det som vi gjort är ett första steg, säger Craig Wheelock, docent i lungmedicin vid Karolinska institutet, som leder studien.
– Vi mätte elva molekyler, alla från samma fettsyra. Vi såg att två av dem hade förmågan att visa skillnad mellan olika astmagrupper, säger Wheelock.
Astma är inte en enhetlig sjukdom, utan snarare ett spektrum av olika tillstånd. Man skiljer, till exempel, mellan allergisk och icke-allergisk astma.
Den gemensamma nämnaren är att andningsvägarna är trånga på grund av kronisk inflammation i slemhinnorna.
– Det är väldigt heterogent. Det finns en massa olika varianter. I dagsläget är det ganska svårt att förstå skillnaden, säger Craig Wheelock.
Hur många undergrupper som finns är oklart. Förhoppningsvis kan molekylerna bidra till kartläggningen.
I dag får man ofta pröva sig fram till vilken medicin en patient behöver. Behandling som fungerar bra för vissa personer kan vara verkningslös för andra.
Ju snabbare man kan ringa in vilken sorts astma en person har, desto snabbare går det också att hitta rätt behandling.
”Urinprov är dessutom enkla att använda för diagnostik, vilket gör metoden extra användbar inom primärvården där merparten av astmapatienterna behandlas”, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden, i ett pressmeddelande.
Hjärt-lungfonden är med och finansierar Craig Wheelocks forskning, som hittills fokuserat på allergisk astma.
Data från en annan studie, där cirka 100 svårt astmasjuka barn i åldern 10–16 år deltog, bekräftar sambandet mellan diagnos och biomolekyler.
Fakta

Astma

Cirka 800000 personer i Sverige har astma.

Omkring en femtedel av dessa har trots medicinering ingen bra kontroll över sin sjukdom.

De viktigaste symtomen är återkommande attacker av andningssvårigheter, pipande eller väsande andning, hosta och en känsla av trånghet i bröstet.

Det finns flera varianter av astma. Man talar bland annat om allergisk eller icke-allergisk astma. Hur svåra besvär patienterna får varierar också mycket.

Den gemensamma nämnaren är att andningsvägarna är trånga på grund av inflammation i slemhinnorna.

Astma kan bli livshotande. I Sverige avlider omkring 200 personer per år till följd av astma.

Källor: Hjärt-lungfonden, Karolinska institutet, Nationalencyklopedin

Gå till toppen