Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Att inte nöja sig kanske är något bra – vi håller inte oss själva fångna

Vi är vana vid snabba interaktioner, ett flöde med korta filmklipp för att inte förlora intresse, skriver Fiddeli Wihlborg.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Har vi idag för stora förväntningar eller förhoppningar när det kommer till relationer? I dagens samhälle är vi präglade av ombytlighet och korta romanser. Närmaste bekräftelse är ett swipe till höger bort, det grundat i att ni båda över en skärm finner varandra attraktiva.
Som ung tjej i dagens samhälle finner jag att många av mina konversationer består av relationsproblem och recensioner av senaste ligget. Vi ingår i relationer som inte är hållbara när vår verklighet kommer emellan. Har vi tappat kämpaglöden? Samtidigt som vårt engagemang ute i världen tar upp en stor del av vårt liv minskar engagemanget i de intima relationerna. Att dela senaste världsnyheten och skänka pengar till fattiga är självklart fantastiskt men varför har vi inte samma engagemang i de nära relationerna?
Vi är vana vid snabba interaktioner, ett flöde med korta filmklipp för att inte förlora intresse. Det går att applicera på våra intima relationer, vi söker det korta och ombytliga. Söker det snabba adrenalinet för att sedan klicka oss vidare till nästa stimulans.
Det känns svårt att hitta något seriöst när man själv är inne i cykeln. I mina konversationer med vänner känns det alltid som de små och ytliga problemen kommer i vägen: han har en konstig fetisch, han är kort eller röstar fel. Är det som i Veronica Maggios låt ”Nöjd”, är vi aldrig nöjda? Jag tror vi har svårt att kompromissa och se förbi petitesser när vi vet att något bättre kan finnas ett klick bort.
Vår generation, vi uppväxta på 2000-talet, måste nog anpassa oss och försöka ha ett hälsosamt förhållande till korta interaktioner. Lära oss hantera brister, njuta av friheten och valmöjligheterna. Inte jaga det perfekta i ett samhälle där brister är centralt. Vi ser hur skilsmässorna ökar i dagens samhälle, enligt SCB ägde 2019 25 408 skilsmässor rum vilket är en ökning på 405 skilsmässor jämfört med året innan. Statistiken visar att vi blir allt mer ombytliga med tiden.
Att inte nöja sig kanske är något positivt. Känner man att det inte funkar och intresset är förlorat har vi nu gått mot ett samhälle där det är accepterat. Vi håller inte oss själva fångna. Jakten efter det perfekta kanske i slutändan lönar sig.
Fiddeli Wihlborg 19 år, Malmö
Gå till toppen