Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En fotbollströja inte längre bara en tröja – så blev idrott politik

På senare år har idrottare inte bara börjat uttala sig politiskt allt oftare, de har varit ledande i politiska och sociala rörelser i samhället.
Idrottsaktivismen består av allt från oppositionella belarusier som fängslas, till multinationella företag som profilerar sina varumärken.
Går det att inte vara politisk i sportvärlden just nu?

Damlandslaget lyfte i samarbete med Adidas fram kvinnliga förebilder i en specialdesignad tröja inför fotbolls-VM 2019. Sportföretaget: ”Vi har en vision att vi kan förändra världen genom sport.”Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND
Den 13 januari tackade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson fotbollsspelaren Marcus Rashford, anfallare i Manchester United, i en debatt i parlamentet. Rashford hade ställt regeringen till svars mer effektivt än oppositionsledaren Keir Starmer, som han debatterade med, tyckte Johnson.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen