Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Låt polska kvinnor göra abort i Skåne till samma avgift som svenska kvinnor.”

I Sverige har kampen för fri abort förts bortom partigränserna. Det finns en stolt historia av kvinnokamp i många partier på båda sidor om blockgränsen. Det skriver Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne, och Małgorzata Tracz, en av partiledarna för de gröna i Polen, Partia Zieloni.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I Polen finns en ny generation av unga tjejer och killar som visar sitt motstånd mot regeringen, skriver artikelförfattarna.

Bild: Czarek Sokolowski

Annons

Sedan den polska regeringen nyligen beslutade att ytterligare inskränka aborträtten har protesterna varit högljudda. Redan innan hade Polen en av Europas hårdaste abortlagstiftningar.

Den nya skärpningen, som innebär att även abort av allvarligt skadade foster är förbjudet, gör det i princip omöjligt att få göra en laglig abort i Polen. Bara vid våldtäkt och incest eller när kvinnans liv eller hälsa hotas är abort tillåtet. För den gröna rörelsen i Europa är sådana inskränkningar i kvinnors rättigheter oacceptabla.

I både stora och små städer i Polen har gatorna fyllts av demonstranter mot det högerkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa och dess kvinnofientliga politik. Hundratusentals polacker har visat sitt missnöje. Enligt opinionsmätningar är en majoritet av polackerna emot inskränkningarna.

Annons

Som en av partiledarna för de gröna i Polen och ledamot i det polska parlamentet har en av oss, Małgorzata Tracz, deltagit i protesterna. Trots försök att tysta demonstranterna har de stått enade i motståndet. Ledarna har hotats med fängelse. Demonstranter och journalister har blivit misshandlade av högerextrema gäng.

Annons

I all hopplöshet finns ljusglimtar. Ute på gatorna finns en ny generation av unga tjejer och killar som visar sitt motstånd mot regeringen. Det är inte bara en kamp för aborträtten, utan också för ett friare Polen.

Hur omvärlden agerar har stor betydelse. Den kamp som kvinnorörelsen i Polen nu utkämpar har kvinnor i många andra länder redan utkämpat. Så också i Sverige. Det är lätt att glömma, men under många år var rollerna de ombytta.

På 1960-talet, när abort i princip var förbjudet i Sverige, reste svenska kvinnor till Polen för att genomföra aborter. Då hade Polen en liberal abortlagstiftning och var ett hopp för svenska kvinnor som inte ville utföra osäkra och illegala aborter i Sverige. För att visa samma solidaritet har Miljöpartiet lagt ett förslag till regionstyrelsen i Skåne. Miljöpartiet vill att polska kvinnor ska kunna göra abort i Skåne till samma avgift som svenska kvinnor betalar. Som ett första steg behöver Region Skåne inleda en dialog med regeringen för att undersöka hur en statlig finansiering kan se ut.

Annons

Idag är det tillåtet för utländska kvinnor att genomföra aborter i Sverige, men de får själva betala för ingreppet. Region Skåne kräver betalning på upp till 12 000 kronor. Den kostnaden vill Miljöpartiet att staten ska stå för.

Den politik som den nuvarande regeringen i Polen driver drabbar alla landets kvinnor. Men särskilt utsatta är de som har låga inkomster och inte har råd att betala höga avgifter utomlands för en abort. Många av dessa kvinnor kommer nu tvingas genomgå olagliga och osäkra aborter, med risk för sitt liv och sin hälsa. Miljöpartiets förslag skulle särskilt hjälpa dessa kvinnor. I Danmark har både Enhedslisten och De Radikale nyligen föreslagit samma sak i folketinget, just för att visa solidaritet.

Annons

I Sverige har kampen för fri abort förts bortom partigränserna. Det finns en stolt historia av kvinnokamp i många partier på båda sidor om blockgränsen.

På 1960-talet var liberalen Hans Nestius en av förgrundsgestalterna när svenska kvinnor åkte till Polen för att genomföra aborter. Han riskerade fängelse när han hjälpte runt tusen svenska kvinnor att få kontakt med polska läkare. Rubrikerna blev stora när polisen gjorde husrannsakan hemma hos honom för att hitta namn och adress på svenska kvinnor som rest till Polen.

Annons

Än så länge har alliansen som styr Region Skåne inte velat stödja Miljöpartiets förslag, men frågan avgörs slutligen på regionstyrelsen i morgon, den 26 mars. Då finns det möjlighet att ändra sig. Vår vädjan till dagens liberala partier, Liberalerna och Centerpartiet, är att ompröva sitt ställningstagande och stå upp för samma humana värderingar som Hans Nestius en gång stödde.

Ett ja till förslaget skulle vara ett välkommet stöd till Polens alla kvinnor och skicka en tydlig signal till den polska regeringen att inskränkningarna i kvinnors rätt till sin egen kropp inte är acceptabla. Det skulle visa Polens kvinnor att omvärlden bryr sig.

Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne

Małgorzata Tracz, en av partiledarna för De gröna i Polen, Partia Zieloni, och ledamot i det polska parlamentet.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy