Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ministern: Viktigt att amortera

Bostadssituationen är jättesvår för många, men att slopa amorteringen på bolånen är ingen lösning. I stället är det annat som måste till, enligt finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP).

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP). Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Det är bra att amorteringskravet gör comeback, tycker hon.
– Generellt sett är det sunt att betala av sina lån. Vi har haft undantag nu under pandemin, men det är viktigt att amortera, säger hon.
Det finns två skäl till det, förklarar hon. Människor med stora skulder är sårbara om något händer, exempelvis att man blir arbetslös.
– Det har vi sett i andra länder, man kan hamna i en väldigt svår situation.
Men det handlar också om stabiliteten i ekonomin, konstaterar hon. Höga skulder är en risk, och Sverige har stuckit ut internationellt, enligt Åsa Lindhagen. Vi har inte heller amorterat lika mycket som i andra länder, i alla fall inte tidigare. Nu på senare år verkar dock detta ha ändrats, hon tror att vi kan ha skaffat oss en amorteringskultur som liknar omvärldens.
Men det handlar om att anpassa sig till sin ekonomi, och inte bara låna.
– Om låntagarna tvingas att betala av sina lån så kanske de inte lånar lika mycket och i stället köper lite billigare bostäder.
Men för många är bostadssituationen jättesvår, särskilt för unga, men även för nyskilda, inflyttare till storstäder och för pensionärer som behöver anpassade bostäder. Frågan är vad amorteringskravet gör med bostadsmarknaden.
– Ja, vi har en stor utmaning. Men att ta bort amorteringskravet kommer inte att hjälpa.
Hon pekar i stället på andra åtgärder, som att öka antalet hyresrätter, och att bygga hyresrätter med investeringsstöd så att hyrorna blir sådana att folk har råd med dem.
– Hyresrätter är helt centralt. Det finns saker att göra både lokalt och på nationell nivå för att få fler hyresrätter.
Men för köpebostadsmarknaden hjälper inte detta, men det gör inte några lättade amorteringskrav heller, enligt Åsa Lindhagen.
– Vi har sett i Danmark att då amorteringskrav togs bort ökade priserna, och då blev det ännu svårare att ta sig in på bostadsmarknaden.
Det finns också ett jämställdhetsperspektiv på bostadsmarknaden, påpekar hon. Kvinnor har ofta sämre ekonomi, och har både svårare att köpa bostad och att få råd att hyra en.
– Det är en stor utmaning hur samhället ska lösa bostadspolitiken, säger Åsa Lindhagen.
Fakta

Två utredningar om bostäder

Åsa Lindhagen pekar på två utredningar som handlar om bostadsmarknaden. Dels en som rör socialt hållbar bostadsförsörjning, bland annat strukturell hemlöshet. Den ska vara klar i november i år.

Dels en som rör ungas väg in på bostadsmarknaden, bland annat ska startlån för unga undersökas. Den utredningen ska också vara klar i november i år.

Källa: Regeringen

Gå till toppen