Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dyrare prislapp för dubbeldäckare mellan Malmö och Staffanstorp

En helt ny busslinje mellan Staffanstorp och Malmö ser ut att bli verklighet. På onsdagen klubbade kommunstyrelsen i Staffanstorp att ingå ett avtal med Skånetrafiken värt nära 15 miljoner.
Nya området Sockerstan pekas ut som en framtida knutpunkt för regionbusstrafiken.

En sådan här dubbeldäckare ska trafikera sträckan mellan Staffanstorp – Malmö varje kvart i rusningstrafik.Bild: Skånetrafiken
Enligt avtalet, som väntas klubbas i Region Skånes kollektivtrafiknämnd under våren, går Staffanstorps kommun in med 8,6 miljoner fördelat över en treårsperiod (2021-2023). Skånetrafiken går in med totalt 6,2 miljoner under samma tid. Det innebär att prislappen blir 1, 4 miljoner mer för kommunen än tidigare planerat.
Pengarna ska bland annat bekosta en upprustning av hållplatserna längs med sträckan, samt en ny cirkulationsplats vid Dalbyvägen/Sockerallén. Hållplatslägena på Tingsgatan och Storgatan ska också få nya väderskydd.
– Det fina i det här paketet är att vi också får en högre standard på busshållplatserna med mera längs med stråket, säger Johan Gomér, strategichef på Skånetrafiken.
Planerna på en ny busslinje har funnits i flera år. En utredning från 2017 visade att lika många pendlar från Staffanstorp till Lund som från Staffanstorp till Malmö. Trots det sker betydligt färre resor kollektivt på den senare sträckan.
Enligt Johan Gomér är en ny busslinje mellan Staffanstorp och Malmö därför ”högintressant”.
– Vår målsättning är att det kollektiva resandet ska öka på bekostnad av biltrafiken. Vi ser en stor potential i att öka det på sträckan, säger Johan Gomér.
Vilka är de framtida resenärerna?
– Det främst är jobb och skola man ska till. Det är den gruppen man ser när man tittar på resandeströmmarna.
Busslinjen – som får numret 177 – kommer att sträcka sig från nya området Sockerstan via Storgatan och Tingsvägen, till Malmö C. Resan ska ta tjugo minuter och avgångarna ske var femtonde minut som tätast.
– Utvecklas resandet kan det bli tätare trafik, säger Johan Gomér.
Bostadsområdet Sockerstan, som planeras i östra delen av Staffanstorps tätort, pekas ut som ett framtida nav i kollektivtrafiken.
– Det blir knutpunkten där regionbusslinjerna 177, 172 och 174 sammanstrålar.
Gå till toppen