Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionKolumnen

Ingrid Runsten
”I Landskrona och Svalöv har Liberalerna gått vilse. Resten av partiet behöver inte traska efter.”

Detta är en kolumn.Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Torkild Strandberg (L) i Landskrona.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

I Nederländerna hade ett EU-vänligt och grönt mittenparti stor framgång i valet nyligen. Partiledaren för liberala D66, Sigrid Kaag, firade med en liten bordsdans.

Att dansa på bordet är så långt man kan komma från stämningen inom det svenska parti som kallar sig Liberalerna. Det lär vara bekymrade miner när partirådet möts i helgen.

Det mesta pekar på att L under ledning av Nyamko Sabuni väljer en väg som öppnar för budgetsamarbete med Sverigedemokraterna, vars ideal ligger ljusår från vad liberaler står för. I Skåne finns rådgivare till Sabuni som länge ansett att partiet ska stödja Ulf Kristersson som statsminister även om det innebär samarbete med SD.

Annons

En av dem är kommunstyrelsens ordförande i Landskrona Torkild Strandberg, som också är ordförande för de skånska Liberalerna. Han har lång erfarenhet av att samarbeta med SD, men i Landskrona gör han det utifrån en styrkeposition. L fick 34 procent av rösterna i kommunvalet 2018 medan SD fick 19 procent. Kanske Torkild Strandberg blandar ihop Sverige som helhet med hemkommunen?

Annons

I ett pressmeddelande i samband med en medlemsomröstning nyligen skrev Strandberg:

”Det har varit en lång och intensiv debatt. Vi närmar oss nu den punkt där beslut fattas och vi åter kan fokusera på det politiska innehållet.”

Fast det är precis vad Liberalerna hade kunnat göra hela tiden. L kunde ha ställt sig stadigt i den politiska mitten och fokuserat på liberal politik.

I grannkommunen Svalöv fick L 5,49 procent av rösterna i valet 2018 medan SD fick drygt 31 procent. Något år senare beslutade sig L för att ingå ett valtekniskt samarbete med SD, M och KD. När SVT för en dryg vecka sedan intervjuade L-politikern Torbjörn Ekelund om partiets vägval hävdade han att partiet behöver göra det tydligt att det inte blir fler januariavtal. Om de egna insatserna i Svalöv sade han:

”Jag är glad över att vi inte har tiggeriförbud, förbud mot regnbågsflaggan eller niqab- och burkaförbud i Svalöv.”

Till skillnad mot januariavtalet är avtalet i Svalöv hemligt. Men Ekelund verkar tycka att det är en liberal uppgift att hjälpa SD till makten bara för att stoppa en del dumheter.

Annons

Liberalerna i Skåne fattade på sitt årsmöte för några dagar sedan beslutet att stödja Sabunis linje. Men det finns tunga L-politiker bland motståndarna. En sådan är kommunalrådet Roko Kursar i Skånes största kommun, Malmö.

Annons

En del L-politiker som inte vill samarbeta med SD överväger att lämna partiet. Den frågan fick Anna Starbrink, regionråd i Stockholm i Aktuellt och hon svarade att det kommer att finnas ”viktiga uppgifter för besjälade socialliberaler”också i framtiden och inte minst i kommuner och regioner.

Det kan bli enbart där som Liberalerna kommer att finnas representerade efter nästa val. Partiet har en längre tid legat under riksdagsspärren i opinionsmätningar, men i kommunerna är spärren för att få representation lägre.

Splittringen lär fortsätta. I Landskrona och Svalöv har Liberalerna redan gått vilse. Resten av partiet behöver inte traska efter. På andra håll kan partiet möjligen byggas upp igen utifrån liberala värden.

För varför skulle ett parti som står för EU-vänlighet, klimatomställning och socialliberala ideal inte kunna nå framgång också i Sverige?

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy