Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jätteklipp eller konkurs – så gick det för ”Årets företagare”

Lomma får nytt företagarpris utöver de tre som redan finns. Sydsvenskan har undersökt vad utmärkelsen betytt för några av de som tidigare prisats för sin verksamhet.
– Det blev en eloge till samtlig personal och stärkte oss internt, säger Olle Hagmann som prisades 2012.

Olle Hagmann utsågs till Årets företagare 2012 och använder fortfarande utmärkelsen i sin marknadsföring.Bild: Mats Amnell
Sedan tidigare delas tre priser ut i Lomma kommun varje år – Årets företagare, Årets nyföretagare och Årets Servicepris.
Nu instiftar organisationen Företagarna Öresund den nya utmärkelsen ”Årets hållbara företagare”. Priset ska tilldelas ett företag som gjort innovationer inom miljöområdet och/eller ”arbetar strategiskt för hållbarhet och som visar handlingskraft i genomförandet”.
– Hållbarhet är avgörande för framtiden och det är viktigt att företag jobbar med det utifrån sina förutsättningar, säger Marie Nilsson som är ordförande i Företagarna Öresund och fortsätter:
– Många mindre företag kanske tycker att det kostar och tar tid. Men det går att göra mycket i det lilla. Vi har också deltagit i ett projekt för att ta fram enkla checklistor för mindre företag kopplat till vilken bransch man verkar i.
Priset kan även komma att delas ut i andra kommuner i framtiden.
– Vi börjar i Lomma eftersom vi har Alnarp här med forskning och många små företag med spännande idéer inom området, säger hon.
De fyra företagspriserna är tänkta att delas ut i juni. Nomineringen pågår till 31 mars.
Bland tidigare års vinnare finns både sådana som vuxit och vars verksamhet minskat eller till och med gått omkull.
Olle Hagmann driver familjeföretaget Hagmanns som säljer, hyr ut och sköter växter och växtarrangemang hos företag och i offentliga miljöer. Han blev Årets företagare 2012 och verksamheten är ungefär lika stor nu som då.
– Det var jättekul att få priset. Det blev en eloge till samtlig personal och stärkte oss internt, säger han.
Olle Hagmann använder fortfarande utmärkelsen i sin marknadsföring, nämner den på företagets hemsida och låter diplomet sitta synligt i företagets lokaler.
Företagets har legat på ungefär samma omsättning sedan 2012. Men även här har pandemin påverkat. När fler arbetar hemma har efterfrågan på grönska i företagslokaler minskat.
– Som tur är har vi kvar servicen på växter som vi hyr ut eller har sålt tidigare, säger Olle Hagmann.
Håkan Nordkvist tog över företaget Aqua invent för tre år sedan. Att de förra ägarna utsågs till Årets företagare 2011 är ett budskap han har nytta av och använder i kundkontakter.Bild: Mats Amnell
Företaget Aqua invent, som säljer vattenreningsutrustning, har hunnit byta ägare sedan Agneta Blennow och Lennart Nilsson blev Årets företagare 2011.
– Vi har fortfarande nytta av utmärkelsen och använder den på hemsidan och i kundpresentationer. Den är ett tecken på att vi är ett seriöst och välmående företag, säger Håkan Nordkvist som köpte rörelsen för tre år sedan.
Stickerapp Sweden fick priset 2016. Rörelsen, som via webbtjänster säljer klistermärken till ett 40-tal länder i världen, har vuxit i rekordtakt. I slutet av 2019 sålde de tre grundarna drygt hälften av sina aktier till det börsnoterade företaget Creades för en kvarts miljard kronor.
Vuxit har också assistansföretaget Björka Assistans (2014) och Zidcore (2018) som säljer träningsutrustning på nätet.
Lika bra har det inte gått för Borgeby Kids & Friends som vann 2010. Företaget drev då klädbutiker i Borgeby och Staffanstorp. Ett försök att expandera verksamheten med fler butiker slutade några år senare med konkurs. Efter en omstart har verksamheten fortsatt i ett nytt företag.
Hjälpmedelsteknik Sverige AB, Årets företagare 2015, har sedan dess tappat halva sin omsättning. En förlorad upphandling och avhoppade franchaiseföretagare sägs ha bidragit till utvecklingen.
Även Borgeby Skor har tappat en stor del av sin omsättning sedan företaget prisades 2013.
Henrik Huber på Stickerapp Sweden AB utsågs till Årets företagare 2016 i Lomma kommun. Här i mitten med ytterligare två av delägarna Carl Bengtsson (vänster i bild) och Ludvig Persson intill.Bild: Peter Sjöberg
Fakta

Här är Årets företagare i Lomma kommun

Företagen är de som tilldelats utmärkelsen åren 2009-19. Siffrorna är i miljoner kronor och är hämtade från företagens årsredovisningar det år de vann och senast redovisade år –antingen 2019 eller 2020. (Siffror inom parentes avser det vinnande året.)

2019

M Samuelssons Bygg AB

Verksamhet: Byggföretag

Omsättning: 6,7

Anställda: 2

2018

Zidcore AB

Verksamhet: E-handel med träningsutrustning

Omsättning: 104,3 (80)

Antal anställda: 8 (6)

2017

Viamedici

Verksamhet: Försäljning av hjärtstartare

Omsättning: 13,9 (12,6)

Antal anställda: 4 (6)

2016

Stickerapp Sweden AB

Verksamhet: Tillverkar och säljer trycksaker och klistermärken

Omsättning: 104,6 (31)

Antal anställda: 17 (12)

2015

Hjälpmedelsteknik Sverige AB

Verksamhet: Service och handel med hjälpmedel för funktionshindrade

Omsättning: 15,8 (30)

Antal anställda: 4 (20)

2014

Björka Assistans

Verksamhet: Personlig assistans, ledsagar- och avlösarservice.

Omsättning: 59,2 (45,2)

Antal anställda: 103 (87)

2013

Borgeby skor

Verksamhet: Försäljning av skor

Omsättning: 14,4 (20,9)

Antal anställda: 7 (8)

2012

AB Kjell Hagmann

Verksamhet: Försäljning och uthyrning av inomhusväxter för företag och offentliga miljöer.

Omsättning: 6,5 (4,9)

Antal anställda: 6 (6)

2011

Aqua Invent AB

Verksamhet: Försäljning av vattenreningsutrustning

Omsättning: 15,7 (11,1)

Antal anställda: 7 (8)

2010

Borgeby Kids & Friends

Verksamhet: Handel med kläder, leksaker och inredning.

Omsättning: 6,8 (14,7)

Antal anställda: 2 (5)

2009

Julius fritid och nöje AB

Verksamhet: Teater och nöjesarrangemang

Omsättning: 70,8 (71,9)

Antal anställda: 31 (44)

Gå till toppen