Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöborna rör sig för mycket – oro för tredje våg till påsk

Malmö stad oroas över kombinationen lönehelg och påsklovsstart. Data från Google visar att Malmöbor i samband med jullön och sportlovslön började röra sig mycket mera. Och att allt fler nu går till jobbet.
– Trenden vi ser är oroande. Vi är i en kritisk fas och kan komma i en tredje våg, säger Lina Ringberg som samordnar pandemihantering i Malmö stad.

Lina Ringberg samordnar pandemihanteringen i Malmö stad – och oroas över den stundande påskhelgen och att Malmöbor har börjat röra sig mycket mer.Bild: Freddy Billqvist
Det borde egentligen vara glädjetecken. Det blir ljusare och temperaturen stiger. Skolelever får gå på påsklov. Många föräldrar tar också ut påskledighet, samtidigt som det är löneutbetalning.
Men på fredagen presenterade Malmö stad en redovisning av data från Google Mobility Report, som visar Malmöbors rörlighet med hjälp av olika digitala redskap.
Siffrorna utgår från hur Malmöbor rörde sig precis innan pandemin bröt ut, i början av förra året.
Siffrorna visar att pandemin påverkat Malmöbor ordentligt. I samband med jul och nyårshelgerna sjönk Malmöbors shopping och nöje med över 50 procent jämfört med siffrorna i början av 2020.
Men från nyår till början av mars i år har det skett en ordentlig ökning av rörlighet, både runt shoppning och nöjen – och arbetsplatser.
Det går i kurvorna också att se snabba ökningar av rörlighet kopplat till löneutbetalningar inför ledigheter, både för lönen som kom före jul och lönen som kom före sportlovet i slutet av februari.
– Det är en trend vi ser runt lönehelger i samband med ledigheter även andra år. Men just i corona är det inte bra att vi har den effekten. Det är något vi vill göra människor uppmärksamma på, säger Lina Ringberg som samordnar pandemihantering i Malmö stad.
– Vi vet att Malmöborna har kämpat hårt och länge. Men nu är vi i en kritisk fas. Det kan komma en tredje våg. Vi ser hur andra regioner har en snabb smittoökning medan vi i Skåne fortfarande ligger på en platå.
Vad är det särskilt som oroar i materialet från Google?
– Vi ser en sämre efterlevnad av riktlinjer. Då är kombinationen lön och ledighet alarmerande. Vi kan inte styra mutationer eller takten på vaccinering, som styrs av leveranser. Den stora effekt vi kan få handlar enligt Folkhälsomyndighetens analyser om efterlevnad av restriktioner.
Vad är allra viktigast inför och efter påsken?
– Umgås bara med samma fåtal personer. Fortsätta jobba hemifrån om du kan. Håll avstånd till andra.
Fakta

Nationella råd för minskad smittspridning

Folkhälsomyndigheten presenterade skärpta nationella råd den 14 december:

• Tvätta händerna noggrant.

• Besök inte platser där det kan bli trängsel, till exempel köpcentrum, om du inte måste.

• Umgås med få människor, och bara om ni är symtomfria.

• Undvik kollektivtrafik och åk bara tåg, bus eller annan kollektivtrafik om du måste.

• Arbeta hemifrån om du kan.

Gå till toppen