Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rapport: För stort fokus på katastrofer

Forskning om hur människor historiskt har påverkats av klimatet tenderar att i för hög grad fokusera på kriser och katastrofer. Det menar en grupp forskare i en översikt som har publicerats i tidskriften Nature.

Historisk sett är det vanligaste att människor har anpassat sig till klimatförändringar, ändå handlar det mesta av den klimathistoriska forskningen om kriser och katastrofer, menar en grupp forskare. Arkivbild.Bild: John Mcconnico/AP/TT
Gruppen anser att forskningen ofta okritiskt har sett samband mellan klimatförändring och samhällsförändringar.
– Anpassning och resiliens till klimatförändring har varit det vanligaste, och klimatrelaterade kriser mer ett undantag. Men det har man fokuserat mycket mindre på i forskningen så det finns väldigt lite forskning på att varför man har klarat till och med abrupta klimatförändringar i historisk och förhistorisk tid väl. Det är mycket mindre utforskat än de mycket färre fallen som har lett till kriser och katastrof, säger Fredrik Charpentier Ljungqvist, historiker och klimatforskare vid Stockholms universitet, till Vetenskapsradion.
Forskarna analyserade 168 artiklar, av dem fokuserade tre fjärdedelar på något sätt på kriser och katastrofer. För att motverka detta har ett protokoll tagits fram för att hjälpa framtida forskning inom området.
Gå till toppen