Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ströp tre pensionärer till döds – får livstid

Först trodde Köpenhamnspolisen att de tre pensionärerna dött av naturliga orsaker – men när det upptäcktes att en av de dödas bankkort fortfarande användes förvandlades allt till en utredning om rånmord. Nu döms en 28-årig man till livstids fängelse för att ha strypt sina offer till döds.

Østre landsrätt – hovrätten i Köpenhamn – dömer en 28-årig man till livstids fängelse för att ha rånmördat tre pensionärer i den danska huvudstaden i februari och mars 2019. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Utan dottern till ett av offren hade de tre morden kanske aldrig klarats upp. När hennes 81-åriga mamma hittades död i sin bostad i ett lägenhetskomplex på Østerbro i Köpenhamn i mars 2019 misstänkte polisen först inget brott.
Dottern upptäckte dock att det hade skett transaktioner på mammans konto efter hennes död och spåren ledde till slut till den 28-årige mannen, som kunde gripas på en biograf där han använt 81-åringens bankkort.
När Köpenhamnspolisen började gå igenom tidigare dödsfall i lägenhetskomplexet såg man att andra pensionärer fått sina bankkort använda efter deras död. Det ledde till att 28-åringen åtalades för mord även på en 82-årig kvinna och en 80-årig man.
– Det här är inte några vanliga mord. Det är tal om rånmord. Rånmord på äldre människor. Det är fullständigt meningslösa, cyniska och brutala mord han har begått, sade åklagaren Sidsel Klixbüll under sin slutplädering, enligt tidningen Ekstrabladet.
Nu döms mannen av Østre landsret – hovrätten – till livstids fängelse för att ha mördat de tre pensionärerna i februari och mars 2019.
Obduktionerna har visat att mannen antagligen ströp två av offren till döds med sina händer. Det tredje offret obducerades dock aldrig eftersom misstanken om att hon blivit mördad uppkom först en månad efter hennes död, och då hade kroppen hunnit kremeras.
I tingsrätten friades 28-åringen för just det mordet, men hovrätten finner nu att mannen är skyldig till att även ha dödat den 82-åriga kvinnan.
Mannen har tidigare dömts för grova våldsbrott. När han var 17 år dömdes han av både tingsrätt och hovrätt till förvaring – fängelse på obestämd tid – för våldtäkt och mordförsök. Högsta domstolen ansåg dock att han var för ung att dömas till förvaring och ändrade påföljden till sju års fängelse.
Gå till toppen