Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vaccinationssätt möjlig orsak till biverkan

En expertgrupp vid Europeiska läkemedelmyndigheten EMA ska nu undersöka om förklaringen till de ovanliga men svåra biverkningarna som eventuellt kan kopplas till coronavaccinering kan finnas i sättet som vaccinationen ges, uppger Vetenskapsradion.

Kan sättet som covidvaccinet ges på förklara de misstänkta biverkningarna? Det ska nu EMA försöka ta reda på.Bild: Johan Nilsson/TT
Enligt uppgift handlar det om ett speciellt handgrepp som man ska utföra vid vaccination, men som inte alltid görs.
En av dem som reagerat på det, är Hans Bendroth, pensionerad sjuksköterska, men som nu jobbar extra som covid-vaccinatör.
– Jag har sett det flera gånger under pandemin nu, i nyhetsinslag både från utlandet och Sverige, hur man bara bankar in kanylen i muskeln och trycker in vaccinet. Då har du ingen aning om var du har hamnat någonstans, säger han till Vetenskapsradion.
Lösningen på problemet är att aspirera, vilket innebär att man drar tillbaka kolven i sprutan, innan man trycker in läkemedlet, för att se var kanylen sitter. Om det då backar blod tillbaka in i sprutan, är det ett tecken på att nålen sitter i ett blodkärl, och inte i muskelvävnad, och då får man börja om.
I Danmark rekommenderar nu Seruminstitutet att man tills vidare alltid aspirerar vid covidvaccination. I Sverige har detta dock inte varit uppe till diskussion ännu, enligt Ulla Wändel Liminga, vetenskaplig ledare för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.
Gå till toppen