Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klart med ombyggnation av Holmagården – äldre flyttas till grannkommun

Till årsskiftet ska ombyggnationen av äldreboendet Holmagården i Svedala starta. Detta efter att Arbetsmiljöverket tryckt på om bristerna på boendet i flera års tid.
De äldre som bor på Holmagården kommer att evakueras till ett annat boende under tiden.

Holmagårdens äldreboende i Svedala byggdes 1968 och har 53 år på nacken. Men byggnaden är i fint skick, menar Per Mattsson (M), socialnämndens ordförande.Bild: Mats Amnell
Redan 2017 påpekade Arbetsmiljöverket att badrummen är för små. Personalen har inte tillräckligt mycket svängrum för att kunna arbeta och lyfta på ett säkert sätt när de hjälper de boende inne i badrummen.
Arbetsmiljöverket beslutade därför i höstas om att Svedala kommun inte får bedriva omsorgsarbete i badrummen efter 1 december i år. Om kommunen bryter mot Arbetsmiljöverkets beslut hotar vite på 700 000 kronor.
Enligt lagstiftningen ska utrymmet vara minst 80 centimeter från på vardera sidan om toalettstolen, men i de flesta av Holmagårdens badrum är utrymmet bara 50 cm.
Benny Andersson, tillförordnad chef för äldreboendet Holmagården, visar upp de alltför trånga badrummen för Sydsvenskans team i januari 2019. Arkivbild.Bild: Hussein El-Alawi
Under socialnämndens sammanträde på torsdagskvällen blev det klart att ombyggnationen ska starta till årsskiftet. De äldre som bor på Holmagården kommer att behöva evakueras och de kommer därför att flyttas till boende i en grannkommun, berättar socialnämndens ordförande. Per Mattsson (M).
Personalen på Holmagården följer med. Vilken kommun och vilken lokal som flytten går till vill Per Mattsson inte berätta, då det fortfarande pågår förhandlingar om saken.
Även om de äldre som bor på Holmagården inte evakueras före 1 december som är Arbetsmiljöverkets deadline, så kommer Svedala kommun nu kunna undvika vite, bedömer Per Mattsson. För kommunen har överklagat Arbetsmiljöverkets beslut till förvaltningsrätten. Därmed har beslutet ännu inte vunnit laga kraft och vitet kan inte dömas ut.
Är överklagan ett sätt för er att dra ut på tiden?
– Nej, utan i överklagan har vi påpekat det vi anser är felaktigt i deras påpekande, säger Per Mattsson.
Hela ombyggnaden beräknas ta ett år och kosta runt 25 miljoner kronor. Utöver badrummen så ska några dagrum bli större så att de boende kan äta gemensamt.
Detta innebär också att det efter ombyggnationen blir två rum mindre – alltså plats för två boende färre.
Personalen och de fackliga organisationerna är redan införstådda med planerna på ombyggnation, enligt socialchef Leena Berlin-Hallrup. Men Håkan Dahmström, Kommunals huvudskyddsombud i Svedala, är tagen på sängen av beskedet att personalen nu ska flytta till en grannkommun för att arbeta.
– Vi är inte alls informerade om att personalen ska flytta till en annan kommun. Själva ombyggnaden har vi känt till, och en ungefärlig tidsplan. Men vi har trott att det ska vara baracker eller moduler under ombyggnationen. Jag förstår inte hur man ska lösa det med personalen, det är ju personal som bor i Svedala och har valt att jobba i Svedala för avståndets skull, säger han och konstaterar att beskedet berör runt 40 till 50 anställda.
Leena Berlin-Hallrup menar att det är för tidigt i processen för att ha en dialog med personal och fack, eftersom förhandlingar om vart flytten ska gå fortfarande pågår. Och uppstartsmötet om en övergripande plan för ombyggnationen hölls så sent på torsdagen.
Så snabbt som möjligt ska nu de boende på Holmagården informeras.
En del av dem är personer med demenssjukdom.
– En av de sämre sakerna man kan göra med personer som är dementa är egentligen att flytta på dem, men vi har inget val för vi måste uppfylla kraven från Arbetsmiljöverket, säger Per Mattsson.
Leena Berlin-Hallrup konstaterar att kontinuitet är viktigt i sammanhanget och att det därför är viktigt att personalen flyttar med till det tillfälliga boendet:
– Då kan man återskapa tryggheten där, med kända ansikten, säger hon.
Läs också Hot om stopp för omvårdnad på äldreboendets toaletter
Läs också Badrumskrav kan tvinga fram evakuering av äldreboende
Gå till toppen