Annons

Annons

Skåne

Rätten att säga nej till vaccin måste också värnas

Vaccination eller inte? Svaret är inte självklart för alla. Och alla har sin fulla rätt att säga nej. Bakom vaccinationskampanjen pågår en ständig avvägning: sakligheten ska behållas, individens valfrihet ska värnas samtidigt som målet är att så många som möjligt ska vaccinera sig.

Mats Johansson, medicinsk etiker vid Institutionen för kliniska vetenskaper.

Bild: Gunnar Menander

Annons

– Det är en delikat balansgång. Viktigt är att man inte döljer något, varken fördelar eller eventuella risker.

Det svarar Mats Johansson, universitetslektor i medicinsk etik vid Lunds universitet och ordförande i Region Skånes etiska råd, på frågan om hur man ska få så många som möjligt att vaccinera sig.

I nuläget ser han inte något problem med att en del tackar nej, inte minst eftersom det just nu inte finns vaccin så att det räcker till alla.

– Min känsla är att vaccinationsviljan är ganska stor. Men det är nog först när tillgången på vaccin är lika stor som efterfrågan som vi ser hur stor vaccinationsviljan verkligen är. Inom etiken är den svåraste frågan hur vi ska göra om vaccinet inte räcker till alla, såsom just nu är fallet.

Ur Mats Johanssons perspektiv är det ett allvarligare etiskt problem med människor som går före i kön än att viss vårdpersonal inte vill vaccinera sig.

Annons

– De frågor jag har fått som gäller vårdpersonal handlar om att de känner ett starkt tryck på sig att ta vaccinet. Det har ofta upplevts som en större fråga än själva vaccinationen.

Annons

På liknande sätt tror Mats Johansson att psykologin kan fungera på ett bredare plan. Han menar att det är viktigt att värna rätten att säga nej till vaccin, en rätt som är skyddad i lag.

En annan fråga som har med etiska överväganden att göra är de konsekvenser som det kan få att inte ta vaccinet. För att få åka utomlands kommer det exempelvis att krävas ett vaccinationspass. Ett sådant håller Myndigheten för digital förvaltning på att utforma i enlighet med internationell standard. Planen är att passet ska finnas i en app i telefonen och vara tillgängligt från den 1 juni.

Med vaccinationspass kommer risker, menar Mats Johansson.

– Det tillför en risk för att folk tränger sig före i kön. Det kan bli så att den som planerar att resa utomlands i sommar försöker tränga sig före i kön. Inte av rädsla för att bli allvarligt sjuk av sjukdomen, men för att kunna semestra på en viss ort.

Maria Landgren, läkemedelschef Region Skåne

Bild: Bengt Flemark

Annons

Annons

Maria Landgren, vaccinsamordnare i Skåne, talar även hon om sakligheten, att det ska vara lätt att hitta information för att kunna ta ett beslut om vaccination på saklig grund.

– Dels bedrivs en nationell kampanj från Folkhälsomyndigheten, dels har Region Skåne en kampanj där vi informerar på sociala medier och andra plattformar som 1177, vi har presskonferenser varannan vecka. Vi arbetar med länsstyrelsen för att nå ut på bästa sätt, svarar hon på frågan om hur Regionen arbetar för att nå ut med informationen.

I hennes resonemang finns även ett visst mått av vädjan om att vaccinera sig, inte bara för sin egen skull.

Vad vinner jag på att vaccinera mig om jag inte är särskilt orolig för min egen del?

– Det är och har varit en tuff tid för många, därför är det viktigt att vi vaccinerar oss. För att skydda varandra och sig själv för man kan inte vara säker på vem som blir allvarligt sjuk. För att skapa en trygghet i samhället, säger Maria Landgren.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy