Annons

Annons

Annons

Annons

Chefredaktör Jonas Kanje

Sydsvenskan vaccinerar mot kunskapsbrist och fake news

Som alla vet så har det kommit lite frustrerande grus i vaccinationsmaskineriet.

Och hur vet jag och alla ni andra detta? Jag har läst det i min egen tidning, hört om det på Sveriges Radio, TV4, Sveriges Television, läst i DN, Expressen, Aftonbladet.

Traditionella medier har ett enormt ansvar i krislägen. I en specialsatsning ser vi nu till att så många skåningar som möjligt kan ta del av viktig journalistik inför den vaccination som alla vuxna i Sverige ska erbjudas. I ett samarbete mellan Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Lokaltidningen och arabiskspråkiga tidningen Aktarr (som publicerar flera översatta artiklar) når vi snudd på alla skåningar med gratis journalistik om det här årets viktigaste fråga.

Annons

Sverige är i början av en massvaccination av sällan skådat slag. En dryg miljon personer har fått åtminstone en spruta redan. Men för de flesta av oss dröjer det ett tag till.

Annons

Som alltid när det händer stora och viktiga saker är det avgörande att vara välinformerad. Jag rekommenderar alla att ta del av myndigheternas information kring såväl coronasmittan som vaccinet. Men jag tror inte att det räcker.

Dels når inte myndigheterna ut till alla och dels krävs också en annan typ av informations- och nyhetsrapportering – journalistik.

Opartiska nyheter och kritiska granskningar är ett måste i en välfungerande demokrati. Det florerar en otrolig mängd information kring pandemin och vaccineringen. Det är svårt att sålla i flödet och förstå vad som är sant, vad som är rykten och vad som kanske är illvillig propaganda.

Sydsvenskans uppgift är att sortera, värdera och granska den här informationen och sedan presentera den på bästa möjliga sätt. Vi tar alltid det uppdraget på största allvar. I dessa tider kanske i ännu högre grad än vanligt.

Idag öppnar vi ett särskilt ställe på vår sajt, sydsvenskan.se/vaccinationsdags, där du hittar ett större antal artiklar om vaccinet och vaccinationen. Det handlar om riktlinjer, teknik, biverkningar, vaccinationsplanerna och så vidare. Vi ger också ut en vaccinspecial i en särskild E-tidning som är tillgänglig för alla. Samtidigt delar vår systertidning Lokaltidningen ut ett temanummer i över en halv miljon brevlådor. Givetvis är delar av materialet också översatt till sex av de vanligaste språken (utöver svenska) i Skåne.

Vi gör det här för att vi tror på journalistikens goda kraft i samhället och för att vi vill dra vårt strå till stacken i orostider.

Läs och sprid våra artiklar. Sydsvenskan vaccinerar mot kunskapsbrist och fake news.

Till toppen av sidan