Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunalrådet: Förbjud lösa hundar och bötfäll den som slänger fimpar

Det kan bli förbjudet att ha sin hund lös på offentlig plats i Staffanstorps kommun. Kommunalrådet Christian Sonesson (M) ser problem med okopplade hundar i tätorterna och vill skärpa reglerna. Och samtidigt införa regelskärpning mot nedskräpning.

Besök på Hundstallet i Kyrkheddinge i Staffanstorp. Hunden Decibel, en fransk bulldog, här i koppel. Arkivbild.Bild: Emil Langvad
I bostadsområden, i motionsspår, i parker samt på lekplatser och skolgårdar. Detta är platser i Staffanstorps kommun där det från och med 1 maj kan bli förbjudet att ha sin hund okopplad.
Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) vill se en skärpning av lokala föreskrifter – något en enig kommunstyrelse ställt sig bakom. Undantaget är kommunens hundrastgårdar – där ska hundar få springa fritt.
Koppeltvånget föreslås gälla inom så kallat ”detaljplaneområde” vilket betyder att allmänna platser utanför detta område inte berörs. Dock är det enligt svensk lag förbjudet att ha sin hund lös och utan sträng uppsikt i naturen mellan 1 mars och 20 augusti – för att skydda djurlivet under tiden många däggdjur och fåglar får ungar.
Kommunalrådet vill också skriva in i de lokala ordningsföreskrifterna att ringa nedskräpning av till exempel cigarettfimpar, tuggummin, snus och godispapper, blir förbjudet i hela kommunen.
Det är redan olagligt att skräpa ner i Sverige, brottet kan ge fängelse upp till ett år. När det kommer till mindre nedskräpning kan polisen bötfälla på plats. Men den så kallade ”skräpboten” gäller dock inte om en person slänger en cigarettfimp eller ett tuggummi.
Det vill kommunalrådet komma runt genom att uppdatera de lokala ordningsföreskrifterna med ett förbud mot även ringa nedskräpning av fimpar, snus och godispapper. Den som bryter mot kommunens ordningsföreskrifter kan bötfällas enligt ordningslagen.
Vissa använder naturen som ett askfat. Arkivbild.Bild: Sven-Erik Svensson
Staffanstorp har de senaste åren fått utökade tillstånd att sätta upp övervakningskameror vid återvinningsplatser, som ett led i att få bukt med nedskräpningen. Men polisens trygghetsmätning visar trots det att kommuninvånarna upplever det som ett stort problem.
Förslaget om skärpta ordningsregler från och med den 1 maj ska upp för beslut i kommunfullmäktige.
Gå till toppen