Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu rullas 5G ut på allvar – och den digitala framtiden snickras i Skåne

Startskottet har gått för utrullningen av femte generationens mobilnät. Men bättre internet i mobiltelefoner är bara en del av nyttan med 5G som bryter ny mark i näringslivet. Nu öppnas en värld av möjligheter kring en växande marknad för trådlösa prylar och applikationer för hela industrifabriker.

Bild: Jonas Ekströmer och Johan Nilsson/TT
1980-talet blev genombrottet för mobiltelefonins kommersiella framgångssaga, och decenniet kröntes med de första tegelstensliknande ficktelefonerna på marknaden. De så kallade yuppienallarna blev populära bland nyrika finansmänniskor. Då var det få förunnat med vanliga röstsamtal via den första generationens trådlösa nätverksteknologi. Nu står den femte generationens mobilnät för dörren i Sverige och väntas förändra vardagen för hela befolkningen på ett sätt som dåtidens mobilpionjärer endast kunde drömma om.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen