Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Sabuni och Liberalerna är blinda för hur Liberalernas ekonomiska politik slår mot jämställdheten.”

Det går alldeles utmärkt för mig att vara obekväm och radikal. Jag tänkte inte sluta upp med att ta den positionen som statsråd, skriver Märta Stenevi (MP), jämställdhetsminister.

Demonstrationståg för kvinnors rösträtt 1918 i Göteborg. Generationer av kvinnor före både mig och Nyamko Sabuni har stridit för rättigheter som vi idag tar för givna, skriver Märta Stenevi.
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
När jag växte upp var det givet att jämställdheten inte var många årtionden bort. Att Sverige skulle vara ett land där diskussionen om lika lön för lika arbete inte längre skulle behövas 2021. Att utsattheten som ligger i att födas som kvinna skulle vara ett minne blott. Ett land där feminism ses som självklart, inte radikalt.
Den 8 mars uppmanade Nyamko Sabuni mig som ny jämställdhetsminister att våga vara radikal (Aktuella frågor 8/3). Att inte acceptera ett nej som svar på nya reformer för ett jämställt Sverige. Jag tackar för inspelet. Det är självklarheter för mig – men jag kommer aldrig att nöja mig med dem.
Varje år mördas i snitt 16 kvinnor av en man som hon har haft en nära relation till. Det är mer än en kvinna i månaden. Hur många kvinnor som lever med våldet och det hedersrelaterade förtrycket varje dag är svårt att överblicka. Mörkertalet är stort, men sett över en livstid är det uppemot en av fyra kvinnor som någon gång utsätts för våld av en man hon har en nära relation till. Det är ett misslyckande för Sverige, men det är en verklighet som går att förändra.
Det finns tyvärr ingen magisk reform eller något enskilt politiskt förslag som stoppar mäns våld mot kvinnor eller det hedersrelaterade förtrycket. Det krävs både politisk vilja och handlingskraft för att göra de många insatser som krävs för att här och nu skydda kvinnor och straffa de män som utövar våldet. Men för att inga pojkar ska växa upp och bli till män som våldtar, förtrycker och slår krävs ett långsiktigt arbete med normer och värderingar.
Miljöpartiet har under de senaste åren tillsammans med Liberalerna genomfört en rad skarpa åtgärder och tagit krafttag mot hedersrelaterat våld och förtryck. Vi har skärpt lagstiftningen, gått fram med insatser för att höja kompetensen hos både socialtjänsten och andra myndigheter. Vi inrättar nu ett nationellt kunskapscenter för frågorna hedersrelaterat våld och förtryckoch vi genomför historiska satsningar på arbetet mot det bland annat med utgångspunkt i januariavtalet.
Målet för arbetet är lika självklart som svårt: kvinnors liv ska räddas och den som förtrycker ska straffas. Miljöpartiet vill att hedersrelaterat våld och förtryck straffas hårdare. Regeringen avser införa ett särskilt hedersbrott som tar sikte på upprepade brott med hedersmotiv mot samma person. Regeringen och Miljöpartiet ska ta till de åtgärder som krävs för att förhindra män att föra ut flickor ur Sverige för att giftas bort. Alla människor i Sverige ska kunna älska vem de vill och leva sina egna liv.
Hela samhället måste stoppa våldet och motarbeta dess orsaker, men vi måste också ge kvinnor den ekonomiska frihet som för män alltid setts som självklar. Idag är lönegapet fortfarande stort och på en livstid skiljer det miljoner i inkomster mellan män och kvinnor. Regeringen tillsatte i mars 2020 en kommission för jämställda livsinkomster som ska lämna förslag för att långsiktigt öka den ekonomiska jämställdheten mellan kvinnor och män. Jag ser fram emot att ta emot deras förslag i slutet av året.
En jämställdhetspolitik värd namnet kräver en ekonomisk politik som bidrar till det. Nyamko Sabuni pekar på flera delar i både socialförsäkringarna och arbetslivet som påverkar livsinkomsterna för såväl kvinnor som män, men hon och Liberalerna är blinda för hur Liberalernas ekonomiska politikslår mot jämställdheten. Att driva en politik för dem som redan har, är att utan omsvep gynna män. Ett tydligt exempel på det är avskaffandet av värnskatten som Liberalerna drev igenom i januariavtalet. Vilka som gynnades av den reform som Liberalerna själva beskriver som en av sina främsta segrar är knappast förvånande: män, män och män.
Politik spelar roll. Generationer av kvinnor före både mig och Nyamko Sabuni har stridit för rättigheter som vi idag tar för givna. Det är ett arv som vi tillsammans har att förvalta. Det går alldeles utmärkt för mig att vara obekväm och radikal. Jag tänkte inte sluta upp med att ta den positionen som statsråd. Jag kommer att ta striden med varje struktur och del i samhället som upprätthåller en samhällsordning där män och kvinnor inte värderas lika. Och jag hoppas att Nyamko Sabuni och Liberalerna vill göra detsamma.
Märta Stenevi (MP), jämställdhetsminister.
Gå till toppen