Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Henriksson: Skånetrafiken har uppenbarligen inte tänkt efter.

Marie och Thomas Håkansson kan inte komma på spårvagnarna i Lund och har anmält problemet till diskrimineringsombudsmannen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Rullstolsburna kan inte på egen hand ta sig på de nya spårvagnarna i Lund, eftersom nivåskillnaden mellan vagn och plattform är för stor. Det är så illa genomtänkt att man inte tror det är sant.
I synnerhet då felet är så uppenbart. Det krävs inte mycket reflektion för att inse att höjden mellan vagn och plattform är essentiell för att rullstolsburna ska kunna resa utan problem. Och att ta reda på vad som är en fungerande nivåskillnad lär inte heller vara svårt. Förslagsvis hade Skånetrafiken kunnat ringa till kommunens tillgänglighetsrådgivare eller titta på rekommenderade nivåer vid andra byggnationer.
Dessutom verkar problemet enkelt kunna åtgärdas. På Göteborgs spårvagnar, av både nyare och äldre modell, har elektriska ramper installerats. Skånetrafikens lösning är istället att invänta slitage som kommer att leda till att vagnarna sänks. Hur lång tid det kan ta vet de inte och när hjulen behöver bytas kommer problemet att komma tillbaka.
Att det kan vara svårt att tillgänglighetsanpassa äldre lokaler eller fordon är mer förståeligt, även om inte heller det är acceptabelt. Men att slarva med det vid planering av ett nytt infrastrukturprojekt är helt obegripligt.
Gå till toppen