Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Erbjud barnen i grundsärskolan skolskjuts även när de ska till fritids

Jag anser att det är fullt rimligt och det absolut bästa för barnen i grundsärskolan att de får skoltaxi även de dagar det bara är fritids då föräldrarna arbetar, skriver Monica Bergenek.Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Ett barn som behöver gå i grundsärskola blir placerad där lämplig plats finns i staden vilket ofta är långt ifrån hemmet. Det gör inget eftersom barnet får skoltaxi. Tills det blir lov, studiedag, eller lovdag – då erbjuds ingen skoltaxi eftersom det anses vara just skoltaxi. Men de här barnen, oavsett ålder, kan inte vara ensamma hemma, hos mor- eller farföräldrar eller hos en kompis. Vi föräldrar kan inte arbeta hemifrån med barnet hemma eftersom de behöver konstant tillsyn och omvårdnad. Vi föräldrar till barn i grundsärskolan behöver fritids för att kunna arbeta. Fem veckors semester räcker inte för att täcka in ett långt sommarlov, höst- jul- sport- och påsklov samt övriga lov- och studiedagar. Vi måste kunna sköta våra arbeten och då blir avståndet till skolan plötsligt ett problem.
Vår skola ligger på andra sidan stan och att köra genom rusningstrafik två gånger om dagen tillför en extra onödig belastning i en redan ansträngd vardag som det innebär att ha barn med särskilda behov. Nu har vi turen att vara två föräldrar som kan dela på körningarna, båda med flextid vilket är en förutsättning för man blir garanterat sen till jobbet, vi har en bil och vi har råd med bensinen. Jag tänker på alla de föräldrar som saknar körkort, de som inte har egen bil, de vars ekonomi påverkas av extra bensinkostnader och de som är ensamstående - kanske med flera barn …
Alternativet man hänvisas till är färdtjänst men när jag ansökte om det insåg jag snabbt att färdtjänstreglerna inte alls är anpassade efter barn och särskilt inte barn med funktionsnedsättningar. Bildörren får till exempel aldrig låsas och barnen kan samåka med till exempel vuxna med psykisk ohälsa. Färdtjänst är inte ett bra alternativ. Vem vill sätta sitt barn i en bil med ny främmande chaufför varje dag? Vem vill sätta sitt barn i en bil och inte veta och kunna förbereda barnet på om resan kommer att ta 10 eller 70 minuter? Vem vill sätta sitt barn i en bil och veta att barnet kan komma att lämnas ensam i en olåst bil medan chauffören hjälper en annan passagerare upp till sin lägenhetsdörr? Ingen förälder vill det, absolut ingen. Det är dessutom särskilt olämpligt när barnet har omfattande funktionsnedsättningar och en kognitiv ålder som ett betydligt yngre barn, med extra stort behov av trygghet och kontinuitet.
Så, tillbaka till skoltaxin. Skollagen säger i kapitel 10, 32§, att kommunen är skyldig att erbjuda skolskjuts till grundskolan, men i kapitlet om fritids ställs inte det kravet. Alltså har kommunen inte den skyldigheten och en majoritet av Sveriges kommuner väljer därför att inte erbjuda skolskjuts till fritids inom grundsärskolan. Men det finns kommuner som väljer att göra det - Stockholm, Uppsala och Borås är exempel.
Jag anser att det är fullt rimligt och det absolut bästa för barnen i grundsärskolan att de får skoltaxi även de dagar det bara är fritids då föräldrarna arbetar, så jag startade en namninsamling inom ramen för Malmöinitiativet. På mindre än ett dygn fick jag ihop de 100 underskrifter som krävs för att grundskolenämnden ska behandla ärendet.
Barnkonventionen är numera lag i Sverige. Barnkonventionens artikel tre säger att ”barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn”. Så, grundskolenämnden i Malmö – vad är de här barnens bästa? Att få åka till fritids med sin vanliga skoltaxi och känd chaufför? Eller att (om det ens blir beviljat) åka färdtjänst med ny chaufför varje dag, olåst dörr, eventuellt samåkning med vuxna som har psykisk ohälsa och vid behov lämnas ensam en stund i olåst bil? Vi är många utmattade föräldrar som nu håller andan och väntar på ert beslut.
Med förhoppning om att Malmö stad går i bräschen och väljer att se barnens behov av trygghet, säkra resor och kontinuitet framför vad man ”är skyldig att göra enligt skollagen” – för barnens bästa och som avlastning för redan hårt pressade föräldrar!
Monica Bergenek
Gå till toppen