Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Experterna: Malmö FF vinner allsvenskan igen

Malmö FF står på nytt som svenska mästare i fotboll i december – om medierna tippar rätt. Den främsta konkurrensen kommer från Häcken, Djurgården och Hammarby. – Vi vill vinna igen och göra det ännu bättre än förra året, säger MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson.

Malmö FF fick fira SM-guldet i fjol. Blir det en repris i år?Bild: Andreas Hillergren/TT
TV- och radioexperter, fotbollsjournalister och företrädare för elitfotbollen tippar som vanligt sluttabellen i årets herrallsvenska. Valet som vinnare föll på Malmö FF – och det har Tomasson inget emot.
– Jag gillar, jag älskar att ha den pressen på mig, säger den danske tränaren.
Häcken pekas ut som Malmö FF:s främsta utmanare.
– Jag vill att de flesta ska tippa oss. Det visar att vi presterat något. Vi är spetsiga, men vi har halva truppen borta och är sårbara. De minuter vi orkar är vi riktigt bra i anfallsspelet, säger tränaren Andreas Alm.
Djurgården och Hammarby går in i säsongen med stora ambitioner.
– Jag tror vi blir bättre balanserade i år, gör lite fler mål och släpper in färre, säger Stefan Billborn i Hammarby.
Klubben har drabbats hårt av corona.
– Vi får se hur det påverkar. Just nu är alla spelare tillbaka, men det är olika hur orken är. Vi hade spelare som knappt kunde jogga längs sidlinjen utan att stå som fällknivar.
I botten antas Varberg och Östersund ramla ned i superettan sent i höst medan Kalmar FF får försöka kvala sig kvar för tredje säsongen i rad.
– Det förstår jag. Det blir rätt ofta att man har dålig fantasi i form av av att man går på hur det gick förra året och har svårt att värdera trupper, vad man fått in och hur man lyckats utveckla sitt spel. Det är väl rimligt, jag köper det, säger Kalmars tränare Henrik Rydström.
Kollegan Joakim Persson ger inte mycket för profetian att hans Varberg rasar ut. Det här med att andra året är svårt klassar han som en myt.
– Det är en oerhörd klyscha, en oerhörd myt. 91–93 procent åker ur redan första året, så då vet i fan hur andra året kan vara svårare, säger han.
– Vi skulle ha åkt ur med buller och bång förra året, men det gjorde vi inte förra året och ska inte göra det i år heller, säger Joakim Persson.
Nykomlingarna Halmstad och Degerfors klarar sig kvar utan problem, enligt tipset.
– Rimligen blir det svårt för oss att ta oss in på den övre ”åttan”. Vi är väldigt starka bakåt och ska hävda oss i allsvenskan, säger tränaren Magnus Haglund i Halmstad.
– Vi har kommit upp i det här finrummet på vårt sätt att spela och det vill vi fortsätta göra även om vi måste bli bättre på allt. Vi ska vara väldigt nöjda om vi har tre lag bakom oss. Det är vårt mål, säger Tobias Solberg, Degerfors tränare.
Hårdsatsande IFK Göteborg, som i sommar stärks med hemvändarna Marcus Berg och Oscar Wendt, hamnar mitt i tabellen som åtta.
Tränaren Bartosz Grzelak tror att AIK har mer att erbjuda sina supportrar än en sjundeplats.
– Ambitionsnivån är att vi ska kunna slå alla lag. Det blir viktigt att slippa skador och avstängningar, säger han.
Hur träffsäkra är tipsen på de allsvenska upptaktsträffarna egentligen? Nja, det är rätt spridda skurar.
På grund av pandemin presenterades inget traditionellt tips förra året.
2019 tippades Djurgården som femma men tog SM-guldet. Gif Sundsvall antogs bli ett mittenlag men åkte ur. Däremot hamnade Elfsborg, Örebro och Helsingborg i samma härad i både tips och tabell, AFC Eskilstuna åkte som väntat ur och både Malmö FF och AIK höll till i toppen.
Fakta

Experternas allsvenska tips

1) Malmö FF

2) Häcken

3) Djurgården

4) Hammarby

5) IFK Norrköping

6) Elfsborg

7) AIK

8) IFK Göteborg

9) Örebro SK

10) Mjällby

11) Degerfors

12) Halmstad

13) Sirius

14) Kalmar FF

15) Varberg

16) Östersund

Fakta

Allsvenska premiären

10 april: Malmö FF–Hammarby (15.00), Örebro–IFK Göteborg (17.30).

11 april: Halmstad–Häcken, Mjällby–Varberg (båda 15.00), Elfsborg–Djurgården, IFK Norrköping–Sirius (båda 17.30).

12 april: AIK–Degerfors, Kalmar FF–Östersund (båda 19.00).

Gå till toppen