Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Ulla Kroksmark

Ulla Kroksmark, Löddeköpinge, med rötter i Göteborg, har avlidit i en ålder av 78 år. Hon sörjs närmast av döttrarna Sofia och Emma samt brodern Tomas med familjer.

En kär kollega och inspiratör har gått bort. Ullas entré i arbetsterapeututbildningen i Lund skedde i slutet av 1970-talet. Den innebar en frisk fläkt som letade sig in i undervisningsformer, kursplaner och arbetsklimat. För oss som haft henne som lärare, kollega, chef och vän var hon en inspiratör och visionär som inte såg något som omöjligt. Ulla hade en fenomenal förmåga att dra till sig personer med olika kompetenser som tillsammans såg till att säkra kvaliteten på de utbildningsprogram hon ansvarade för. Till en början var det inom grundutbildningen till arbetsterapeut som Ulla gjorde viktiga insatser, men senare var hon också drivande i att fördjupningskurser i två steg inrättades. Även i detta sammanhang bidrog hon till att bryta ny mark. Hon etablerade kontakter med forskare inom samhällsmedicin vid Lunds universitet som kom att stödja den akademiska utvecklingen av ämnet arbetsterapi. Detta ledde till att ett antal arbetsterapeuter antogs till forskarutbildning, vilket blev början på etableringen av arbetsterapi som vetenskaplig disciplin vid Lunds universitet.
Men Ullas engagemang stannade inte vid den utveckling som skedde i Lund. Hon var exempelvis gästlärare vid University of Southern California i Los Angeles och medverkade även i den arbetsterapeututbildning som startade i St Peterburg i slutet av 1990-talet. Hon hade centrala uppdrag för såväl Sveriges arbetsterapeuter som World Federation of Occupational Therapists.
Ett väsentligt intresse under senare tid var folkhälsa och arbetsterapeuters bidrag i insatser för att motverka ohälsa till följd av levnadsvanor, vilket bland annat resulterade i böcker med detta fokus. Ulla var också starkt engagerad i forskning, både nationellt och internationellt. Även här fick hennes förmåga att identifiera och koppla samman olika forskare och forskningsområden genomslag. Tidsgeografi, sensorisk integration och aktivitetsvetenskap är några av de områden där Ulla utgjorde gränssnittet för länkning till det arbetsterapeutiska forskningsfältet. Hon bedrev själv forskning med anknytning till dessa områden, såväl vid Lunds universitet som vid Göteborgs universitet. De projekt hon initierade fokuserade på barn och ungdomars vardagsaktiviteter, under senare år med särskilt intresse för gruppen med synnedsättningar. Ulla var samtidigt en stark inspirationskälla för andra. Det är många doktorsavhandlingar som skulle utformats annorlunda utan de länkar Ulla förmedlade.
Vi har mist en vän, kollega och inspiratör, men Ullas anda finns med oss. Det är som att den friska fläkten kring henne fortfarande ilar omkring.
För nuvarande och tidigare kollegor vid Lunds universitet,
Mona Eklund
Susanne Iwarsson
… och så många fler
Gå till toppen