Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Bränn inte debatten, Löfven.

Stefan Löfven blundar för delar av historien.Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Vad innebär nya samarbeten i svensk politik för landets demokratiska utveckling? Så som det politiska landskapet förändrats är den diskussionen väsentlig att ta. Det gör Stefan Löfven (S).
Men det är också en diskussion som är väsentlig att ta med hänsyn till fakta och proportioner. Det gör Stefan Löfven däremot inte. I DN ger han istället ett av de märkligaste intervjusvar han hittills har stått för som statsminister.
”Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin”, säger han i ett resonemang om hur S historiskt har regerat med stöd från V.
Han talar alltså om Vänsterpartiet då det fortfarande hette kommunisterna i efternamn, öppet hyllade socialistiska diktaturer och av säkerhetsskäl hölls utanför utrikesnämnden. Med tanke på hur den politiska historien ser ut kan kommentaren framstå som både okunnig och dum, men statsministern är inget av detta. Så varför säger han så?
Av allt att döma handlar det om en socialdemokratisk valstrategi som trots sin tidiga lansering redan passerat det trovärdigas gräns. Löfven går vilse i strävan att inte bjuda motståndarna i M, KD och L minsta utrymme till ursäktande eller relativisering av planerna på att styra med SD-stöd.
Som M-ledaren Ulf Kristersson påpekar är det svårt att ta Löfvens invändningar mot Sverigedemokraterna på allvar när han framställer kommunister som goda demokrater. En i grunden viktig politisk diskussion riskerar dessutom att slå över i något helt annat. När SNS Demokratiråd presenterade sin nya rapport häromdagen varnade forskarna just för lättvindigt ifrågasättande av den demokratiska infrastrukturen.
"Lek inte med elden", sade statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson.
Och när Löfven bortser från vad k:et i VPK stod för luktar det allt lite bränt.
Gå till toppen