Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Beskedet: Smittfall leder till wo i slutspelet

Ett lag som drabbas av coronasmitta under SM-slutspelet i ishockey kan tvingas lämna walkover – och i värsta fall dra sig ur. Dessutom kan ett lag som precis missat slutspel få en andra chans om ett lag får coronautbrott inför åttondelsfinalerna.

Rögle och Växjö är två av guldkandidaterna inför SM-slutspelet. Arkivbild.Bild: Anders Bjurö/TT
SHL har haft stora problem med uppskjutna matcher på grund av coronasmitta under grundserien och slutspelsstarten har skjutits upp tre gånger.
På måndag, annandag påsk, är det meningen att slutspelet ska dra i gång och nu har SHL släppt vad som gäller.
+ Ett lag som inte kan spela på grund av coronasmitta tvingas lämna walkover (wo). I värsta fall kan ett lag som inte kan slutföra en matchserie tvingas dra sig ur slutspelet, även om laget leder sin matchserie.
– Anledningen är att när vi till exempel har i gång fyra kvartsfinaler samtidigt så finns inte tidsutrymme att pausa och skjuta upp en serie. De förutsättningarna är högst begränsade, säger Johan Hemlin, sportchef och vice vd i SHL.
+ Ett lag som tvingas dra sig ur kommer inte att ersättas, undantaget är inför åttondelsfinalerna. Då kommer laget som slutar på elfte plats i grundserien att stå standby för att ersätta ett åttondelsfinallag som drabbas av smittspridning.
– Om ett lag drar sig ur så ersätter vi inte det, däremot vill vi starta slutspelet med rätt antal lag, säger Hemlin.
+ Om båda lagen i en matchserie drabbas av covid-19 och serien inte kan återupptas döms det lag som hade högre slutplacering i grundserien som vinnare.
Johan Hemlin säger att beslutet om vad som ska gälla under slutspelet är välgrundat och har varit ute på remiss hos klubbarna, som alla godkänt upplägget.
TT: Du ser ingen risk att en klubb chansar och kanske mörkar smittläget om det kan få stora sportsliga konsekvenser?
– Vi har haft jättebra möten med de medicinska teamen i klubbarna och är det någon liga som inte har chansat så är det väl SHL. Vi har verkligen testat och tagit det här på fullt allvar. Det kommer att vara precis samma bedömning som gäller som under grundserien, säger Hemlin och fortsätter:
– Sedan hoppas vi och tror att eftersom vi har haft en ganska stor spridning att vi har det värsta bakom oss.
SM-slutspelet ska enligt planeringen vara färdigspelat den 15 maj, men enligt Hemlin går det att förlänga ytterligare.
– Det går att justera, men vi vill ogärna göra det för det kommer en period när spelarna ska samlas inför VM och sedan finns det också en aspekt med utgående spelarkontrakt, säger han.
VM i Riga startar den 21 maj.
När det gäller nedflyttningskvalet, där jumbon HV71 ska möta nästjumbon i bäst av sju matcher om en SHL-plats nästa säsong, kommer dock inte wo att användas. Där pausas matchserien om ett lag drabbas av coronasmitta.
Fakta

Så avgörs slutspelet

Åttondelsfinaler: Bäst av tre matcher. 5, 7 och eventuellt 8 april.

Kvartsfinaler: Bäst av sju. 10–20 april.

Semifinaler: Bäst av fem. 22–29 april.

Final: Bäst av sju. 1–15 maj.

Nedflyttningskvalet avgörs i bäst av sju matcher mellan den 6 och den 23 april.

Gå till toppen