Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöfestivalen och World Pride flyttar ut i parkerna

Mega-evenemangen World Pride och Malmöfestivalen flyttar från Gustav Adolfs torg och Stortorget till stans parker. "Det känns jätteskönt", säger World Pride-generalen Anna Tenfält.

Anna Tenfält, World Pride-general, tycker att det är skönt att festivalen flyttar ut i parkerna.Bild: Bengt Arvidson
Båda festivalerna skulle ha varit mitt i centrala Malmö, med stora scener på Gustaf Adolfs torg och Stortorget. Men nu har de båda samarbetspartnerna beslutat att det inte går att chansa.
Beslutet kom efter stor pandemivånda, och är välkommet, säger Anna Tenfält.
– Anledning är att vi ska kunna skala upp och ner för att möta de eventuella restriktioner som finns i augusti. På de platser där vi ursprungligen tänkte vara finns så många andra näringsidkare och flöde av människor, säger hon.
Båda evenemangen kommer huvudsakligen att fördelas mellan Kungsparken, Slottsparken och Mölleplatsen. Viss närvaro kommer man att ha i city, men inte scener.
Hur påverkar detta er planering?
– Jag skulle säga att det gör det mycket lättare att jobba. Vi har gjort ett gediget arbete med olika scenarioanalyser hela året. Men ju längre vi kommit desto större har vi insett att risken är för att vi fortfarande har restriktioner att förhålla oss till i augusti. Nu kan vi möta dem, skala upp och skala ner.
Bild: Åserud Lise
Hur nära har det varit att ni lagt ner planerna helt?
– Vi har hela tiden sagt att vi kommer inte ställa in, det har vi som utgångspunkt, och jag känner mig otroligt mycket tryggare nu på att vi kan göra det på ett säkert sätt.
– Det är jätteskönt.
Även Pontus Friberg, som projektleder Malmöfestivalen med Lotta Ström och David Östberg, är nöjd med beslutet:
– Nu har vi förutsättningarna för att kunna skapa ett välanpassat arrangemang. Även om vi kan komma i ett läge då vi behöver ställa in så ger detta en möjlighet för oss att arbeta vidare med förhoppningen om en riktigt bra festival i sommar, säger han i ett pressmeddelande.
Det blir ett helt annat program än festivalbesökarna är vana vid, säger Adrian Hörnquist, kommunikationsansvarig för Malmöfestivalen:
– Vi har precis börjat jobba med platsen och förutsättningarna. Programmet skapas utifrån parkerna. Det blir ett annat program än festivaldeltagarna är vana vid. Utöver det vill vi inte säga mycket mer.
Hur påverkar detta era möjligheter när det gäller val av band?
– Det återstår att se. Man kan tänka sig att det inte blir som på Stortorget, utan det blir något anpassat utifrån den här platsen. Men vi hoppas på musik som alla gillar i både större och mindre format.
Hur det blir med den traditionsenliga gatuförsäljningen och alla matvagnar är ännu inte klart.
Malmöfestivalen planeras pågå mellan 6-10 augusti, och World Pride 12-22 augusti.
Gå till toppen