Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya protester när superbussens rutt passerar skola och förskolor

Debatten om Skåneexpressen fortsätter på Näset. Beskedet att bussarnas föreslagna rutt passerar både Skanörs skola och flera förskolor blev upptakten till nya protester.
– Vi är många som försökt få fram synpunkter att det inte är säkert för barnen, säger initiativtagaren Anna-Lena Nessvi.

Bild: Krister Cronqvist
Sydsvenskan har tidigare berättat om Skånetrafikens planer för att locka fler resenärer på sträckan Malmö–Näset, där linje 100 redan idag är en av länets populäraste regionbussar. När nya Skåneexpressen 15 börjar köra i december 2022 är förhoppningen att ännu fler pendlare ska ställa bilen.
I framtiden slopas dagens loop runt Näset och trafiken fokuseras istället till Skanörssidan, där majoriteten enligt statistiken stiger på. Linje 300 behåller samma hållplatser som idag, och kommer framöver att fungera som matarbuss till den uppdaterade dubbeldäckarversionen av linje 100. Liksom tidigare fortsätter buss 300 sedan hela vägen in till Hyllie.
Beskedet att flera hållplatser dras in blev förra året upptakten till en proteststorm, som också gett resultat.
Skånetrafiken har tänkt om – och linjen kommer nu trafikera stationen Haga, hållplatsen Stefan Löfvings väg (som tidigare ströks ur rutten) och Skanörs C. Därefter vänder den i en planerad rondell vid Triangeln (korsningen Malmövägen-Falsterbovägen). Det innebär att ingen trafik kommer att köra längs Malmövägen eller Nyvångsvägen, vilket väckte reaktioner i ursprungsförslaget eftersom gatorna är centrala stråk där många skolbarn passerar.
Men det som blev en delseger för en del av Skanör blev också startskottet för diskussioner i norra delen av byn, där Skåneexpressens föreslagna rutt passerar både Skanörs skola och förskolorna Skanörsgården (där även F-klassen har undervisning) och Skanörs förskola.
Därför tog Anna-Lena Nessvi initiativet till en namninsamling, som redan efter några dagar har samlat närmare hundra underskrifter. Bland kommentarerna skriver Skanörsbor att: ”Vi behöver minska trafiken vid förskola/skola!” och ”Förstår inte varför man måste ha så stora bussar i villakvarter och små samhälle”.
– Det är en liten ort, där gator inte är anpassade för bussar i den storlek som trafikerar vägarna idag och definitivt inte för superbussar, säger Anna-Lena Nessvi.
– Bussarna går väldigt nära staketen, enstaka meter från dagis och skola. Det är väldigt mycket barn som rör sig här och nybyggda bostadsområden med massor av barnfamiljer.
I nuläget trafikeras samma rutt varje timme av linje 100 och 300. Något som redan präglar vardagen i villakvarteren, menar Anna-Lena Nessvi. Hon skulle hellre se att Skåneexpressen stannar vid Hagarondellen och att en ringlinje med elbussar hämtar upp resenärer runt Näset.
– Om man nu tar bort en stor del av den tunga trafiken i övriga områden här nere, varför ska den då gå på norra sidan? Det bor lika mycket folk överallt.
På sikt är planen att lämna över namninsamlingen till Vellinge kommun och Skånetrafiken.
– Jag tänker att vi kan påverka beslutsfattare och politiker eller få dem att titta på alternativ. Jag tror inte att alla är medvetna om att skola och förskolor ligger så nära.
Gå till toppen