Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ras följdes av rally för placerande kommuner

Det började med ett jätteras på börsen med värdeminskningar på ett drygt 200 miljoner kronor.
Men ett år senare har de värdepappersplaceringar som sju kommuner i sydvästra Skåne gjort återhämtat sig helt.

Placeringarna har gjorts från 1990-talet och framåt med syftet att betala framtida växande pensionskostnader för anställda. I sydvästra Skåne är det bara Malmö som saknar en sådan värdepappersportfölj.
En lång rad år med låga räntor och god tillväxt på börsen har gjort placeringarna till en god affär.
När pandemin kom i våras föll börskurserna kraftigt, men har därefter stigit igen. Alla kommunerna – Burlöv, Kävlinge, Lomma, Lund, Staffanstorp, Svedala och Vellinge – har fått tillbaka det som förlorades i början av 2020.
Att några ändå har värdepappersportföljer som idag är lägre värderade än innan raset beror på att man sålt tillgångar för att betala delar av pensionsskulden.
Läs också Staffanstorp ensamt om att sakna etiska regler
Vellinge är den kommun som var tidigast ute och idag har den största portföljen. 1995 placerades 120 miljoner kronor. I början av mars i år var värdet nästan 600 miljoner.
För Vellinge har utvecklingen varit så god att man under de senaste åren, utöver finansiering av pensioner, även kunnat använda drygt 80 miljoner kronor för att betala investeringar i olika kommunala anläggningar.
Trots upp- och nedgångarna på marknaden har inte Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M) sett några skäl till oro.
– Det här måste ses över tid. Vi hade ju en nedgång på över 70 miljoner på vårt kapital, men vi vet också att värdet på sikt brukar hämtas igen. Och det har det ju gjort, säger hon.
Så du ser det inte som riskabelt att placera invånarnas pengar på börsen?
– Nej, vi har ju haft en fantastisk värdeutveckling sedan 1995.
I princip kan man säga att alla kommunerna finansierat sina köp av värdepapper med lånade pengar. Ett alternativ till att placera pengar kunde ha varit att betala av på lån för att minska räntekostnaderna.
Staffanstorp har drivit detta längre än de övriga granskade kommunerna. I kommunens årsredovisning för 2019 sägs att det varit kommunens strategi att investera istället för att betala av lån.
Läs också Stora tapp i vårens börsras för skånska kommuner
Det har motiverats med att man förväntar sig att tjäna mer på att ha pengarna på börsen än på att amortera på lån och minska räntekostnaderna.
Borde inte Vellinge göra som Staffanstorp och placera ännu mer pengar på börsen?
– Ett positivt resultat i ekonomin ett år kan avsättas för fondering såsom Vellinge gjorde 1995. Men jag anser inte att låneskulden för invånarna ska öka för att användas för placering på börsen i spekulativt syfte, säger Carina Wutzler.
Svedala och Kävlinge skiljer sig genom att idag ha portföljer med betydligt lägre värde än innan börsraset förra våren. Det beror på att båda har sålt värdepapper för att betala av på delar av sina respektive pensionsskulder.
Det går till så att man betalar till försäkringsbolaget KPA Pension som sedan sköter utbetalningarna av pensioner.
Svedalas kommunalråd Linda Allansson Wester (M) menar att tillfället var gynnsamt.
– Medellivslängden ökar och då måste vi betala in mer i pensionssystemet. KPA planerar att räkna på en ökad livslängd med två år. Genom att lösa in delar av skulden redan nu sparar vi många miljoner som en höjd avgift skulle ha kostat, säger hon.
Gå till toppen