Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Smurf och Sveamatea underhåller på påskafton

Rockföreningen Smurf och teatersällskapet Sveamatea är trötta på pandemin och alla uteblivna föreställningar och spelningar. Tillsammans håller de nu på att spela in ”Hemmavid”, ett program där intervjuer och musik med lokala artister står i fokus.

Amanda Verkerk från Sveamatea och Otto Rasmusson från Smurf har lyckats att locka flera musiker till sitt gemensamma projekt.Bild: Daniel Persson
Läs också Osäkert om Sommarrocken i Svedala i sommar
Inne i kulturhuset Flamman i Svedala sitter musikern Magnus Lasson på första parkett, nedsjunken i en nyrenoverad fåtölj och med blicken riktad upp mot scenen. Han väntar på att ungdomarna från Smurf och Sveamatea ska göra de sista förberedelserna inför intervjun med honom. En stund senare rullar kameran och han får svara på frågor om sitt liv som cover-artist. Magnus Lasson är en av flera inbjuda musiker som medverkar i programmet "Hemmavid", som kommer att sändas på Smurfs Facebooksida under påskafton.
– Jag tycker att detta är ett mycket roligt initiativ. Själv har jag faktiskt varit bokad på ganska många spelningar under pandemin, men det är ändå fint att det händer något nytt, säger Magnus Lasson.
Magnus Lasson har spelat i band i många år. Sedan en tid tillbaka står han dock på egna ben i satsningen "Lasson med vänner". Hit bjuder han in musicerande kompisar för att göra spelningar. Oftast blir det covers. Den absoluta favoriten är Suspicious Minds med Elvis Presley.Bild: Daniel Persson
Tanken på att göra ett gemensamt projekt mellan de båda föreningarna har egentligen funnits länge, men det var först när covid-19 kom som funderingarna realiserades.
– Alla sitter ändå hemma, så det är roligt med ett projekt även under pandemin. Det måste ju hända något, säger Amanda Verkerk, ledamot i Sveamateas styrelse.
Upplägget för "Hemmavid" är att ett antal artister intervjuas för att sedan spela några låtar. Bland de medverkande finns bland andra Lasson med vänner, Seven steps away, Cicci Landén och Diamantorkestern. Medlemmar från Smurf kommer att stå för ljudteknik och inspelning av framträdandena från sina lokaler i gamla brandstationen. Sveamatea håller i intervjuerna som görs i kulturhuset Flamman. Allt filmas och ska sedan klippas ner till ett program som blir 1,5 timme långt.
Det krävs både förberedelser och samarbete för att få till en bra intervju. Amanda Verkerk tänker fråga alla gäster om de har någon dold talang.Bild: Daniel Persson
– Vi har valt att spela in musiken i gamla brandstationen. Det blir bättre känsla där. Ambitionen är att fortsätta att samarbeta med Sveamatea så vi hoppas på fler tillfällen, säger Otto Rasmusson, vice ordförande i Smurf.
Amanda Verkerk är inne på samma linje. Hon hoppas dels på att få in mer teater vid nästa samarbete och dessutom längtar hon efter en publik som inte sitter framför en dator.
– Det som vi gör nu känns skitkul. Det är bra att vi kan erbjuda de som sitter hemma någonting att se fram emot. Men egentligen vill man ha en riktig publik. Jag hoppas att vi kan arrangera något gemensamt i parken till sommaren, säger hon.
"Hemmavid" sänds via Facebook på påskafton den 3 april klockan 19.00-20.30. Både Smurf och Sveamatea hoppas på stor uppslutning och att arrangemanget bara blir ett i raden av kommande samarbeten.
– Nu blir det digitalt, men till nästa gång finns det större planer, säger Otto Rasmusson.
Gå till toppen