Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Missnöje bland handlare när Storgatan blir bilfri

Från och med den 1 april förvandlades Storgatan i Svedala till sommargågata. Syftet är att skapa en trivsam och bilfri zon som ska inbjuda till ett tryggt flanerande.
Men alla är inte nöjda. Flera handlare menar att affärerna påverkas negativt av att biltrafiken försvinner.

Från och med den 1 april begränsas biltrafiken på Storgatan.Bild: Daniel Persson
Skärtorsdagens väder var allt annat än inbjudande och det märktes på aktiviteten på Storgatan. En kort kö av paraplyer hade bildats utanför Systembolaget, och under dessa fanns människor som väntade på att komma in i butiken.
De få som ändå har tagit sig till Storgatan hade inte parkerat sin bil där. Från den 1 april till och med den 30 september är biltrafiken nämligen kraftigt begränsad.
På några ställen får man korsa gatan med bil, men hastighetsgränsen är satt till sju kilometer i timmen och som förare har man väjningsplikt för fotgängare.
Samma gällde även under sommarhalvåret 2020, när kommunen för första gången stängde av hela Storgatan för biltrafik. Tanken är att skapa en trevligare och tryggare atmosfär.
Men flera handlare som tidningen har pratat med är missnöjda med beslutet.
– Vi tycker inte alls om detta. Det är svårare att dra folk till butiken när man inte får köra bil på gatan, säger Hajdar Sharif, som jobbar på Svedala blommor.
Och Hajdar Sharif får medhåll av sin kollega Tottie Larsson.
– I grunden är det en bra tanke och ett fantastiskt initiativ, men det är märkligt att de stänger av just i år. Det känns orättvist. Jag tycker att de borde ha tänkt till lite, säger hon.
Tottie Larsson och Hajdar Sharif är överens om att sommargågatan är negativt för deras blomsterhandel.Bild: Daniel Persson
En bit ner på gatan har Flora blommor sin affärslokal. Ägaren Hanna Arvidsson är inne på samma linje som sina konkurrenter.
– Jag tror att det är dåligt för handeln. Folk är bekväma och vill kunna köra och parkera nära. De enda som verkligen gynnas av detta är restaurangerna, säger hon.
Hanna Arvidsson driver blomsterhandeln Flora blommor. Hon tycker att beslutet om sommargågatan har skapat en hel del irritation.Bild: Daniel Persson
Utöver floristerna är fler missnöjda med sommargågatan. En av dessa är Susanne Hansson som jobbar på smink- och presentaffären Mia & Nettans.
– Jag tycker inte om det. Det blir rörigt och dessutom kör vissa på gatan ändå. Jag kan visserligen förstå om man vill stänga av de delar av gatan där det finns restauranger. Det är en sak. Men vi har inte haft någon dialog med kommunen om detta, säger hon.
Susanne Hansson är en av många inom detaljhandeln på Storgatan som inte är nöjd med konceptet sommargågata.Bild: Daniel Persson
På kommunen har man förståelse för att sommargågatan inte tas emot positivt av alla, men menar samtidigt att man också har fått mycket positiv respons.
– Överlag känner jag att åtgärderna och förändringarna på Storgatan är uppskattade. Kommunen har fört en dialog med många företag, och jag tror att olika företag har olika upplevelser av sommargågatan, säger Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande.
Linda Allanson Wester (M) är ordförande i Svedalas kommunstyrelse.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen