Annons

Annons

Annons

Annons

opinionMilitärkuppen i Myanmar

Aktuella frågor
”Det som nu sker i Myanmar är oacceptabelt. Fler länder behöver göra mer.”

Omvärlden måste gemensamt få stopp på våldet i Myanmar och bidra till en demokratisk återgång för landet, skriver Ann Linde (S), utrikesminister.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kvinnor i Myanmar sörjer vid en död man efter att han blivit skjuten i huvudet av landets säkerhetsstyrkor under en demonstration.

Bild: STR

Annons

Våldet mot civila demonstranter i Myanmar visar att militärjuntan använder fruktan som främsta vapen. Landets befolkning förtjänar fred, frihet och demokrati – inte blykulor.

Militärjuntan som kuppade till sig makten för drygt två månader sedan har visat prov på ett besinningslöst våld mot sin egen befolkning. Säkerhetsstyrkor har skjutit ihjäl flera hundra civila, varav en del barn.

Annons

Annons

Efter drygt 50 år av militärt styre höll Myanmar val år 2015. Det var ett resultat av många demokratikämpars hårda arbete. Landet fick en i huvudsak civil regering, som leddes av fredspristagaren Aung San Suu Kyi, men militären behöll ett betydande inflytande.

Även efter valet 2015 fanns det skäl att kritisera regimen för bristande demokrati och mänskliga rättigheter, inte minst för det omänskliga sätt rohingyer behandlas.

Jag träffade Aung San Suu Kyi när hon besökte Stockholm år 2017 och diskuterade utvecklingen. Vid valen i november 2020 förlorade det militärstödda partiet stort. Inför installationen av det nyvalda parlamentet den 1 februari återtog militären makten genom en militärkupp.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömde snabbt kuppen. Sverige uppmanade också militären i Myanmar att respektera valresultatet från 8 november 2020, respektera rättsstatens principer och omedelbart frisläppa alla de civila som har frihetsberövats olagligen.

EU:s utrikesministrar fördömde militärkuppen i hårdast möjliga ordalag. EU har sedan tidigare sanktioner mot Myanmar: vapenembargo, embargo mot vissa produkter, restriktiva åtgärder för vissa personer samt förbud mot militärt samarbete. I förra veckan skärptes sanktionerna ytterligare. Nu har nyckelpersoner med ansvar för militärkuppen satts upp på EU:s sanktionslista och deras tillgångar har frysts för att försvåra för militärjuntan.

Annons

Annons

Det som sker i Myanmar är oacceptabelt. Omvärlden måste gemensamt få stopp på våldet och bidra till en demokratisk återgång för landet. Fler länder behöver göra mer. Men alla kan vi göra något. Det är var och ens ansvar att agera när demokratin hotas.

Ann Linde (S), utrikesminister.

Annons

Annons

Till toppen av sidan