Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Starka siffror ger hopp om återhämtning i USA

Långt fler nya jobb än väntat skapas nu i USA. – Det är ett utropstecken, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.

Arbetslösheten minskar i USA. Arkivbild.Bild: Nam Y Huh/AP/TT
Arbetslöshetsstatistiken presenterades av regeringen på fredagen, och siffrorna var positiva jämfört med de senaste månaderna – om än dystra jämfört med tiden före coronapandemin.
Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 916 000 personer under mars jämfört med februari, enligt landets arbetsmarknadsdepartement.
Ökningen är den största sedan augusti. Många av arbetstillfällena har erbjudits i branscher som drabbats hårt i coronapandemin, bland annat besöksnäringen.
Arbetslösheten minskar därmed till 6,0 procent, att jämföra med 6,2 procent i februari, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
– Siffran är ett utropstecken och en viktig värdemätare. USA:s ekonomi är på väg tillbaka, säger Bergqvist som konstaterar att USA ligger före andra länder i utvecklingen. Det är både med ”glädje och avund” som han tolkar statistiken.
Ekonomer som nyhetsbyrån Reuters talat med hade beräknat en ökning med 647 000 arbetstillfällen i mars. Tidigare har data från februari också skrivits upp, från 379 000 till 468 000 nya arbetstillfällen utanför jordbrukssektorn.
På den positiva sidan finns rapporter om att 147,6 miljoner doser av covid-19-vaccin har utdelats, och att ytterligare doser har distribuerats.
En viktig faktor för USA är att Bidenadministrationen lyckas hålla hög takt i vaccineringen av befolkningen. Dessutom har de ekonomiska stödpaket som USA beslutat om en stor betydelse.
Men statistiken visar ändå en dyster utveckling jämfört med siffror för ett drygt år sedan, innan coronapandemin slagit till med full kraft. Närmare 1,7 miljoner arbetstillfällen försvann bara i mars förra året när viruset började få rejäl spridning, och i april förlorade 20,7 miljoner personer sina jobb.
Amerikanska beräkningar gör gällande att det kan ta minst två år innan de över 22 miljoner arbetstillfällen som försvunnit har återskapats.
– Statistiken är ändå viktig rent psykologiskt. Den visar på väldigt goda förutsättningar att ekonomin kommer tillbaka med kraft, säger Bergqvist.
Många av de jobb som försvann fanns inom tjänstesektorn, som är väldigt arbetsintensiv. När tjänstesektorn åter växer, innebär det att fler hushåll får pengar att spendera.
Dessutom har USA beslutat att bland annat ge ett kontantunderstöd på 1 400 dollar – motsvarande drygt 12 000 kronor – till hushåll som är berättigade till stödet.
Metoden kan fungera i USA, säger Bergqvist, som dock är tveksam till att överföra systemet med kontantutbetalning till Sverige.
– Vi har en ekonomi som förefaller vara på rätt väg. Kontantutbetalning är en av de sista verktygen du vill använda i verktygslådan. Det viktigaste i Sverige är kanske att säkerställa att folk har kvar sina jobb och känner trygghet. Man bör hjälpa privat och offentlig sektor genom främst kommunerna.
Bergqvist varnar också för att insatserna i USA kan innebära en överhettning av ekonomin.
– Är det så att USA spenderar för mycket pengar, och eldar på en inflationsbrasa? I så fall kan inflationstrycket öka, och då stiger räntorna. Om man har lån så får man mindre pengar över, och då kan ekonomin börja bromsa igen.
Gå till toppen