Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Genom att kompromissa och ta Centerpartiets förslag på allvar kan alla parter vinna något.”

Både Kriminalvården och de politiker som styr Trelleborg har bortförklarat motståndet mot anstalten med att människor är rädda för det okända. Vi vill vända på det, skriver åtta medlemmar i den ideella föreningen Ett fängelsefritt Trelleborg.

En arkeologisk förundersökning visar på att det finns fynd från järnåldern där Trelleborgs kommun vill bygga ett fängelse.
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Trelleborgs kommun och Kriminalvården har skrivit under avtal om att Sveriges största fängelse sedan Kumla stod färdigt 1965 ska etableras i kommunen.
De tre centerpartisterna Kristina Yngwe, Patrik Holmberg och Christina Nyström anser att den mark som pekats ut av Trelleborgs kommun är olämplig (Aktuella frågor 17/3).
Området är klassificerat som Sveriges bästa jordbruksmark, skyddat enligt miljöbalken och bör enligt Sveriges livsmedelsstrategi betraktas som skyddsvärd och nödvändig för att öka landets självförsörjningsgrad.
För att skydda marken och tillgodose Kriminalvårdens behov föreslår de tre centerpartisterna att det nya häktet läggs i Trelleborg och den nya kriminalvårdsanstalten i Kristianstad.
När vi i Fängelsefritt Trelleborg har haft kontakt med ledande kommunpolitiker i Kristianstad har de förklarat att de är redo att bygga en ny anstalt i kommunen och att de första spadtagen kan tas redan i vår.
Kommunpolitikerna i Kristianstad erbjuder mark, som inte är högklassig jordbruksmark, i nära anslutning till den anstalt som redan ligger utanför Vä. Kristianstads kommunfullmäktige har redan klubbat en detaljplan som medger det. Kristianstad har en högskola som skapar goda möjligheter för rekrytering. För transporter har Kristianstad en flygplats och E22:an.
Kriminalvården är enligt egen utsago i skriande behov av fler häkten och anstalter. Genom att peka ut Trelleborg som lämplig plats för nästa stora anstalt väljer Kriminalvården att försena lösningen på problemet med flera år.
I Trelleborg har kommunfullmäktige ännu inte antagit en detaljplan för det område där anstalten är tänkt att byggas.När planen väl är klubbad kommer vi, och säkert flera andra, att överklaga den. Det gör att planen måste gå igenom flera rättsliga processer. Skulle Mark- och miljödomstolen besluta enligt överklagandena måste Kriminalvården leta upp en ny kommun.
En arkeologisk förundersökning har slagit fast att det finns mängder av föremål med ursprung flera tusen år tillbaka i det område som Trelleborg kommun vill använda. Därför måste en utgrävning göras som förskjuter startdatumet för bygget.
Som fördel angav Kriminalvården i sin undersökning av fem möjliga skånska kommuner att i Trelleborg fanns det inget lokalt motstånd till en ny anstalt. Men inte någon gång i Trelleborgs historia har så många yttranden i en fråga inkommit till kommunen, över 850. Alla pekar de på hur felaktig placeringen är.
Både Kriminalvården och de politiker som styr Trelleborg har bortförklarat motståndet mot anstalten med att människor är rädda för det okända. Vi vill vända på det. Motståndet handlar inte främst om en motvilja utan snarare om en önskan att ta hand om det som riskerar att gå förlorat. Utöver att skydda jordbruksmarken fördärvas en rad andra värden om en så stor anstalt byggs i kommunen.
Trelleborg genomgår en utveckling från hamnstad med tunga industrier till en mer modern stad. Hamnen förändras och ska delvis bli bostäder. Tågen till Malmö har börjat gå igen. Invånare i andra delar av Skåne börjar upptäcka hur mycket kustlinjen har att ge med sina byar som ligger som pärlband längs havet och dess stränder. Landskapet är öppet och vackert, om våren präglat av rapsfält varvat med korn och vete, omsorgsfullt omhändertaget av hängivna bönder. Inflyttningen till kommunen ger ökat tryck på bostadsmarknaden. Den positiva utvecklingen har goda förutsättningar att fortsätta, både när det gäller stadskärnan och landsbygden med dess öppna fält och byar.
På en direkt fråga om det finns ett intresse av att undersöka eventuella negativa konsekvenser av att bygga Sveriges största fängelse svarar de ledande partiföreträdarna i kommunen nej.
Genom att kompromissa och ta Centerpartiets förslag på allvar har alla parter i denna konflikt möjlighet att vinna något. Både Trelleborg och Kristianstad får fler statliga arbetstillfällen. Den positiva utveckling som Trelleborg genomgår kan fortgå. Ingen part behöver gå emot miljöbalken och lagstiftarens ambition att skydda jordbruksmarken. Och Kriminalvården får inom relativt kort tid sitt behov av häkte och anstalt tillgodosett flera år i förväg.
Ingemar Clementson
Therese Eklund
Mari Flink
Emelie Lindsjö
Johan Nordahl
Stefan Lindgren
Magnus Andersson
Cecilia Andersson
Medlemmar i den ideella föreningen Fängelsefritt Trelleborg
Gå till toppen