Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

26-åringen häktas misstänkt för mordet i Höör

Den 26-årige man som misstänks ha mördat en 18-årig kvinna i Höör häktades på långfredagen på sannolika skäl misstänkt för mord. Mannen gick frivilligt med på att häktas. Den mordmisstänkte erkänner via sin advokat Maria Grosskopf att han bragt kvinnan om livet, men förnekar att han har haft uppsåt att döda.

Många medier bevakade häktningsförhandlingen i Lunds tingsrätt på långfredagen.Bild: Hussein El-Alawi
På skärtorsdagen lämnade kammaråklagare Kristoffer Nordström in sin begäran om att 26-åringen ska häktas.
Klockan 14 på långfredagen inleddes häktningsförhandlingen i Lunds tingsrätt.
I sal 15 i Lunds tingsrätt fanns bara rättens ordförande och en protokollförare, samt på åskådarplats en större grupp journalister.
Den mordmisstänkte 26-åringen, klädd i gröna kläder, var med på videolänk tillsammans med sin försvarare Maria Grosskopf. På länk från annan adress fanns kammaråklagare Kristoffer Nordström, som leder mordutredningen.
Innan dörrarna stängdes på grund av sekretess, meddelade 26-åringen via sin försvarare att han har berövat den 18-åriga kvinnan livet, men att han förnekar uppsåt att döda.
– Han medger häktning, förklarade advokat Maria Grosskopf innan dörrarna stängdes.
Ungefär 20 minuter senare öppnades åter dörrarna och rätten meddelade sitt beslut.
26-åringen häktas, i första skedet i fjorton dagar, på den högre misstankegraden sannolika skäl misstänkt för mord. Allt talar för att mordutredningen kommer att ta längre tid. I så fall kan omhäktning ske.
26-åringen är tidigare ostraffad.
På åklagarens begäran beläggs 26-åringen med restriktioner – och får exempelvis inte följa medierapporteringen om mordutredningen.
Lunds tingsrätt.Bild: Hussein El-Alawi
Tingsrättens skäl till häktning är, förutom det höga straffvärdet för mord, att det annars finns risk att 26-åringen avviker eller undanröjer bevis.
26-åringen kommer att genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, när läkare ska undersöka hans psykiska status. Detta har betydelse för vilka straff som kan utdömas vid en eventuell fällande dom.
Kammaråklagare Kristoffer Nordström var inte med i tingsrätten och har inte gått av nå för en kommentar.
– Utredningen går nu vidare i två spår. Den tekniska bevisningen kommer nu att analyseras och parallellt med detta ska det hållas förhör med såväl den häktade mannen som med andra uppgiftslämnare. Den information som mannen lämnat ska också analyseras och jämföras med andra uppgifter som inhämtas i utredningen, säger åklagaren i ett pressmeddelande.
Tid för det misstänkta mordet är, enligt åklagarens häktningsframställan, någon gång mellan i måndags och i onsdags. Och enligt häktningsframställan är platsen för det misstänkta mordet identisk med 26-åringens hemadress.
26-åringen greps i onsdags klockan 08.55. Sökandet efter den 18-åriga kvinnan hade då redan pågått i ett dygns tid. Inledningsvis var 26-åringen misstänkt för människorov. Han hade före gripandet själv delat inlägg på sociala medier om sökandet efter kvinnan.
Klockan 13 i onsdags omrubricerades brottsmisstanken mot 26-åringen, från människorov till mord.
Ungefär två timmar senare hittades den 18-åriga kvinnan död. Ett misstänkt mordvapen har hittats i en sjö strax utanför Höör – och tillhör det material som närmare ska analyseras av tekniker.
Gå till toppen