Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Per Block

Teol lic Per Block, Knivsta, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 85 år. Han efterlämnar sonen Tomas med familj.

Bild: Privat
Per Block var toppstudent från Göteborg och kom ur en gammal prästsläkt.
Hans bana tycktes utstakad. Studierna i teologi ledde till prästvigning 1965.
Per Block och jag träffades genom våra engagemang i förenings- och studentkårsarbete i Lund tidigt 1960-tal. Snart kom Eva in i Pers liv. De gifte sig och fick sonen Tomas. Där började min vänskap med familjen. Vi umgicks både lättsamt och festligt, först i Lund och de senaste nära fyrtio åren i Uppland. Det var ett stort nöje att träffa Eva och Per. Man hade glädje av deras breda intressen. Eva avled 2019. Per bodde intill sin hastiga död kvar i deras hus.
Under många år skrev Per Block på DNs kultursida i livsåskådningsämnen. Efter teol lic-examen togs hans breda kunskaper i anspråk i Bibelkommissionen. Näppeligen har en person passat bättre i det grannlaga översättningsarbetet.
Per Block bjöds ofta in till möten och konferenser. Där hade man stor nytta av hans vida syn på människan, kulturen och samhället. I en essä om religiöst språk hänvisade Per till bredare litteratur än strikt konfessionell. Den första titel han nämnde var Marie Cardinals Orden som befriar, med Pers ord ”om vägen ur en kris till ett rikt normalt liv”. Ett ledord i texten var äkthet.
En viktig följeslagare var den tyske teologen Dietrich Bonhoeffer, som fängslades av nazisterna som motståndsman 1943 och senare avrättades. Vid Evas begravning talade Per om Bonhoeffers betydelse för en människas liv idag.
Ska jag välja några ord som karakteriserar Per Blocks livssyn blir det kristen
humanism. En av mina äldsta vänner är borta. Över saknaden står en stor tacksamhet.
Britt Dahlström
Gå till toppen