Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

FC Rosengård föll i tungviktsmötet

FC Rosengård är ute ur Svenska cupen. BK Häcken vann tungviktsmötet i semifinalen hemma på Bravida arena i Göteborg med 1–0.
– Vi tar oss till tillräckligt bra lägen för att vinna matchen, menade lagkaptenen Caroline Seger.

Häckens målskytt Stina Blackstenius steget före landslagskollegan Caroline Seger i FC Rosengård.Bild: NICKLAS ELMRIN
Rosengård kom till spel efter tuff matchning i Champions League. 0–3 mot Bayern München på bortaplan, sedan 0–1 hemma i torsdags och uttåg i kvartsfinalen.
Bra för erfarenheten och matchtempo, men också slitsamt såklart. Spelarna kände av det till viss del i cupsemin mot BK Häcken.
– Vi är slarviga och tappar boll väldigt lätt idag. Men vi har också haft ett rätt intensivt schema och gått runt på lite spelare. Klart att det påverkar. Det var många trötta ben och huvuden hos oss, sa Caroline Seger.
Lagen skapade var sin vass målchans i första halvlek, men målvakterna var med i matchen.
FC Rosengårds kanadensiska landslagsmålvakt Stephanie Labbé fick upp en näve och tippade Stina Blackstenius nick över ribban i den 14:e minuten.
BK Häckens svenska landslagsmålvakt Jennifer Falk visade klass med en enhandsparad när Mimmi Larsson fick ett friläge i den 22:a minuten och försökte placera bollen i bortre hörnet.
Så långt var det var ett tajt och tufft tungviktsmöte mellan Sveriges på pappret mest meriterade elvor på damsidan.
Stina Blackstenius fick en ny möjlighet att ge Häcken ledningen i den 64:e minuten när hon störtade på mål i djupled, men Stephanie Labbé var där med handen ännu en gång och styrde avslutet över.
Knappt tio minuter senare var det nära 1–0 till FC Rosengård när Katrine Veje prickade ribban med en distinkt bredsida på distans från en bit utanför straffområdet.
Istället tog Häcken ledningen i den 78:e minuten när Stephanie Labbé hamnade snett på ett inlägg och Stina Blackstenius stötte bollen i mål från nära håll.
Jelena Cancovic var närmast en kvittering med ett fint vänsterskott i ribban med två minuter kvar att spela av ordinarie tid. På stopptid fick serbiskan sedan sitt andra gula kort efter en eftersläng och åkte ut.
– Det märks att det är två lag med stor potential, men också att det fortfarande är tidigt på säsongen och mer att ta ut, sa Caroline Seger.
BK Häcken spelar final mot Eskilstuna den 13 maj. Allsvenskan börjar innan dess. FC Rosengård inleder borta mot Linköping den 18 april.
Närmast väntar landslagsspel för ett helt gäng spelare från cupsemin (sex från Häcken, fyra från Rosengård). Samling i Stockholm på måndagen, sedan matcher mot USA på Friends arena den 10 april och borta mot Polen i Lodz den 13 april.
Fakta

Rosengårds 5 senaste i Svenska cupen

2020-21

Ut i semifinal mot BK Häcken 0–1

2018-19

Ut i gruppspelet som tvåa efter Kristianstad

2017-18

Mästare - 1–0 i finalen mot Linköping

2016-17

Mästare - 1–0 i finalen mot Linköping

2015-16

Mästare - 3–1 i finalen mot Linköping

Gå till toppen