Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vi behöver få behålla vår extra ljusa kvällstimme – låt sommartiden vara

Om man arbetar till cirka 17.00 och ska ta sig hem till bostaden så är en extra timme ljus på kvällen av stor betydelse för vilka aktiviteter man kan göra när man kommit hem efter arbetet, skriver Ronny Öhman.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Äntligen var det dags att ställa om klockan till sommartid igen. Vad jag har längtat. Efter att ha lämnat hemmet i mörker och kommit hem när det är mörkt i flera månaders tid är det nu dags att få ljuset tillbaka och möjlighet att kunna göra något utomhus på kvällarna. EU har övervägt att ta bort sommartidsomställningen, bland annat efter att en omröstning hållits på nätet.
Mest högljudda har motståndarna mot tidsomställning varit. De som liksom jag tycker att omställning till sommartid respektive normaltid/vintertid är bra har inte hörts lika mycket i den offentliga debatten. Fördelarna med tidsomställning och sommartid är den stora betydelse en timmes extra ljus på kvällstid haft för det sociala livet. Frågar man människor om vad som är viktigt i livet så är det självklart att alla vill ha ett meningsfyllt arbete där man trivs och utvecklas. För de flesta är ändå den vakna tid man har till förfogande utanför arbetet som ger livet störst mening. På den vakna fria tiden umgås man med familj och vänner. Man utövar sina intressen exempelvis sportaktiveter, promenader, trädgårdsarbete, husrenovering, med mera. Samhällsförändringar som pågått under många år har lett till att vi förskjutit dygnsrytmen genom att vi går upp senare och lägger oss senare. Även arbetstider har ändrats då färre arbetar traditionella arbetartider 7-4, medan tjänstemannatiden 8-5 är vanligare. Om man arbetar till cirka 17.00 och ska ta sig hem till bostaden så är en extra timme ljus på kvällen av stor betydelse för vilka aktiviteter man kan göra när man kommit hem efter arbetet.
Om det ändå blir ändring så att man tar bort tidsomställningen så verkar det finnas en majoritet för att behålla sommartid året runt i Sverige. Om så blir fallet så har vi kvar de viktigaste fördelarna som nu finns med tidsomställningen. Nackdelarna då; mindre ljus på morgonen på vinterhalvåret. Utomhusarbete påverkas naturligtvis men för sådan verksamhet där dagsljus har stor betydelse får man diskutera anpassade arbetstider. Fritidsaktiviteter på morgonen innan normal arbetstid utnyttjas enligt min mening mindre än vad som utnyttjas efter normal arbetstid. Därför bör dagsljus efter normal arbetstid prioriteras.
Tyvärr inser jag också att Sverige kan bestämma om vi ska ha sommartid eller normaltid/vintertid men ändå måste ta viss hänsyn till vad andra länder närmast oss bestämmer. Här tror jag att det kan bli stora problem att få alla länder att komma överens och prioritera på liknande sätt. Dagens system med nuvarande tidszoner är heller inte helt logiskt. Exempelvis har Spanien samma tid som oss i Sverige medan England har en timmes skillnad trots att England ligger öster om Spanien.
Jag förespråkar att tidsomställning ska vara kvar. Om det inte är möjligt ska sommartid vara det som gäller hela året.
Ronny Öhman Staffanstorp
Gå till toppen