Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han utbildar Svedalas framtida idrottsledare

Riksidrottsförbundet vill stärka det ideella ledarskapet inom idrottsrörelsen och har sjösatt ”Eldsjäl 2.0”, ett projekt som syftar till att utbilda, utveckla och forma morgondagens ledare. Tim Mohlin Törringer, vice ordförande i Svedala IF:s styrelse, är en av 25 utvalda ledare från hela landet som är med i satsningen.

Tim Mohlin Törringer började med ideellt arbete redan som fjortonåring. Hans första uppdrag var att hålla Svedala IF:s hemsida uppdaterad.Bild: Daniel Persson
När det handlar om ledarskap inom idrottsrörelsen är Sverige unikt. Enligt Riksidrottsförbundet är idag fler än 800 000 ledare engagerade i landets klubbar och föreningar. Den stora majoriteten av dessa arbetar helt ideellt, vilket är en förutsättning för många föreningars överlevnad.
”Eldsjäl 2.0” är ett utbildningsprogram som riktar sig till ledare mellan 18-25 år. Ledare runt om i landet har fått ansöka om en plats och Riksidrottsförbundet har valt ut 25 stycken som får ta del av utbildningen. Ledarna kommer från en mängd olika idrotter och har också olika funktioner i sina respektive föreningar. Tillsammans blir de utbildade genom föreläsningar och gruppsamtal, men framförallt får de genomföra ett ledarskapsprojekt inom sin egna organisation. Tim Mohlin Törringer har gett sitt projekt namnet ”90+” och han driver det i Svedala IF. Målet är att fler ungdomar ska engagera sig i föreningen och att de hittar sitt eget sätt att göra det på.
– Jag vill identifiera vad varje enskild deltagare brinner för och sedan försöker vi hitta uppgifter som går hand i hand med deras intressen. Vi pratar också om att ledarskap handlar om att se individer i en grupp. Det tror jag är viktigt. Alla har olika bakgrund och historia, säger Tim Mohlin Törringer.
Utbildningsprogrammet "90+" är inriktat på unga ledare i Svedala IF. Just nu har programmet nio deltagare som är mellan 12-15 år, både tjejer och killar. Under utbildningen får deltagarna ta del av en rad olika föreläsningar. Bland annat har man haft elitfotbollsspelaren, och gästföreläsaren, Saga Wahlberg på plats. Hennes föreläsning handlade om modet att våga och var mycket uppskattad bland ungdomarna. Hon, liksom Tim Mohlin Törringer, tycker att det är viktigt att man vågar se ledarrollen på ett annat sätt än det typiska.
– Det traditionella ledarskapet innebär att man är ute på planen och finns till för andra. Det är sant i sig, men jag vill lyfta fram att det också ska vara för ens egen skull. Det tror jag är en viktig faktor för att idrottsrörelsen ska kunna attrahera unga ledare, säger Tim Mohlin Törringer och fortsätter:
– Jag är övertygad om att föreningslivet är en bra språngbräda ut i livet eftersom du, redan i unga år, får vara med och ta ansvar.
Namnet "90+" anspelar på att en fotbollsmatch oftast varar i 90 minuter, men att fotboll är mycket mer än så – därav plustecknet. Tim Mohlin Törringer kommer fortsätta med sin utbildning under hela april månad och ha hoppas på att plustecknet ska stanna kvar hos kursdeltagarna efter utbildningen.
– Alla kan bli en bra ledare eller hitta en givande funktion inom idrottsrörelsen. Det gäller att ha rätt stöd omkring sig, säger han.
Gå till toppen