AnnonsKraftringen

Här är allt du behöver veta om solceller

Intresset för solceller är just nu rekordstort. Vad ska man tänka på om man som privatperson vill investera i solpaneler? Kraftringens expert Lena Roupé tipsar om hur du som konsument kan göra en hållbar investering för framtiden och samtidigt få ner dina elkostnader. Hur stor investering krävs?

Kraftringens expert Lena Roupé.

Bild: GAB photography

– Priset för en normalstor villa är cirka 150 000 kronor och med skattereduktionen samt det gröna ROT-avdraget blir kostnaden 128 000 kronor.

Hur stor anläggning ska jag välja?

– Investera i en anläggning som är dimensionerad efter din årsförbrukning om takytan är tillräckligt stor. Planerar du att köpa en elbil inom ett år är det kanske läge att planera för de extra 3 000 kilowattimmarna. Om man överdimensionerar sin anläggning är det risk att man som konsument går miste om skattereduktionen och då bli kalkylen inte lika bra.

Vilken leverantör bör jag välja?

– Välj helst en väletablerad lite större firma. Tänk på att solpanelerna ska sitta i 25 år och då är det bra om företaget finns kvar under hela garantitiden. Ta gärna in tre-fyra offerter och jämför pris och utbud. Det är till exempel vanligt att man offererar utan effektoptimerare, en komponent som fästs på panelen för få ut maximal elproduktion, och då blir priset lägre.

Hur går det till att sälja tillbaka elen jag inte själv använder?

– Som mikroproducent både köper och säljer du el i realtid. Som helhetskund hos Kraftringen får du bra betalt för överskottet och betalar differensen mellan inköpt och såld el när du får din elräkning.

Hur mycket skattereduktion får jag?

– Sedan 1 januari 2015 får mikroproducenter en skattereduktion på 60 öre/kWh. Subventionen får man för överskottsel som produceras upp till sin egen förbrukning, och begränsas till 30 000 kWh per år. Avdraget gör du i din deklaration.

Hur fungerar så kallat Grönt ROT-avdrag?

– Tidigare kunde man söka investeringsstöd men från och med i år finns en skattereduktion på omkring 15 procent av totalbeloppet. Det fungerar som ROT-avdraget som dras direkt på fakturan. Maxbeloppet är 50 000 kronor per personoch år.

Hur lång tid tar det att räkna hem investeringen?

– Det tar omkring nio till tolv år att räkna hem investeringen beroende på förutsättningarna för ljusinsläpp. Om du har ett tak i söderläge med optimalt ljusinsläpp och en taklutning kring 30 – 45 grader kan du räkna hem din investering snabbare.

Jag har inget tak i söderläge. Kan jag ändå sätta upp solceller?

– Absolut! Egentligen är alla lägen bra förutom ett norrläge. Till exempel kan ett läge i både väster och öster vara fördelaktigt eftersom du då kommer att ha en produktion under större delen av dagen. På Kraftringens hemsida finns en solkarta där du kan se om just ditt boende lämpar sig för solceller.

Kan man bli självförsörjande om man bor i en villa i Sverige?

– Har du rätt förutsättningar för en hög produktion kan du komma ner till noll kronor under sommarmånaderna men andra delar av året sker inköp och försäljning av el i realtid, timme för timme. Man kan naturligtvis komplettera med ett batteri som kan lagra en del av överskottet i ett antal timmar för att sedan kunna användas på kvällen.

Jag bor i lägenhet. Är det endast villaägare som kan sätta upp solpaneler?

– Inte alls! Allt fler bostadsrättsföreningar och hyresvärdar investerar i solceller. Be fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen kontakta Kraftringen så berättar vi mer.

Här kan du hitta mer information om hur Kraftringen kan hjälpa dig med dina tankar kring solceller

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan