Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Släktspår polisens nya superbevis – kan bli verklighet i höst

Redan i år kan svenska polisen börja spåra brottslingar med hjälp av släktforsknings-dna. Det tror flera initierade källor som HD och Sydsvenskan pratat med. Polisen i Skåne gör sig redo för att lösa kalla fall och har redan knutit till sig en släktforskare.
– Nu tänker man främst använda det till kalla fall, men varför inte även i aktiva fall? säger Peter Sjölund, släktforskaren som blev rikskändis genom att lösa Linköpingsmorden efter nästan 16 år.

Peter Sjölund är släktforskaren i Härnösand som hjälpte polisen att lösa Linköpingsmorden förra året. Nu gör han sig redo för fler fall. ”Jag tror vi har ett beslut innan sommaren om att använda metoden på bred front. Då blir Sverige först i Europa”, säger han.Bild: Mats Andersson/TT
Framtidens superbevis i brottsutredningar heter släktforsknings-dna. I polisens egen rapport om metoden kallas den ”ett mycket kraftfullt verktyg” och i USA uppges man ha löst 200 svårlösta, kalla fall på detta sätt sedan premiären 2018.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen