Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

LKF vill vräka Lundapar som lät sonen bo i lägenheten under pandemin

När pandemin slog till 2020 flyttade Lundparet, som är i 70-årsåldern, ut till sin sommarstuga. Under tiden fick sonen och barnbarnen bo i deras LKF-trea i Lund. ”Svartuthyrning”, tyckte värden och sa upp kontraktet. Det rapporterar tidningen Hem och Hyra.

Lundaparet bosatte sig i sommarstugan under pandemin - och lät sin sons familj disponera lägenheten. ”Svartuthyrning”, menade LKF och ville få paret vräkt. Men hyresnämnden sade nej.Bild: Sandra Henningsson
Paret bor i en trea i Lund som de hyr av kommunala LKF. Under pandemin våren 2020 lämnade de stan för att undvika att bli smittade. De flyttade istället ut till sitt sommarhus, där de bott sedan dess.
Eftersom deras vuxna son och hans barn hade behov av boende, lät de under tiden sonen disponera lägenheten.
Det gillades inte av LKF, som menade att detta rörde sig om olovlig andrahandsuthyrning. Paret borde ha ansökt om tillstånd att hyra ut. Värden sade därför upp kontraktet.
– Jag blev chockad när vi fick uppsägningen, säger mannen till Hyresgästföreningens tidning Hem och hyra.
– Själva pandemin har varit det lindrigaste det här året. Det har varit fruktansvärt. LKF gav oss två val: Säg upp ert kontrakt eller bli uppsagda, berättar hustrun.
Enligt LKF skulle sommarstugan betraktas som parets nya, permanenta boende. Men paret fann sig inte i beskedet och vägrade flytta, vilket gjorde att ärendet hamnade i hyresnämnden.
Och nyligen gav nämnden dem rätt. Under pandemin råder särskilda omständigheter, och det är förståeligt att paret då valde att bosätta sig i sommarstugan, menar hyresnämnden.
LKF vidhåller dock att paret borde sökt tillstånd för andrahandsuthyrning. Enligt Hem och hyra överväger bostadsbolaget därför nu att överklaga hyresnämndens beslut för att få ett vägledande avgörande.
Gå till toppen