Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oxford pausar Astravaccin-studie på barn

Oxford-universitetet har pausat en studie på barn med det covidvaccin som lärosätet utvecklat ihop med Astra Zeneca. Orsaken är den möjliga kopplingen mellan vaccinet och blodproppar.

Oxford-universitetet pausar det vaccin lärosätet varit med om att få fram. Arkivbild.Bild: Caroline Spiezio/AP/TT
Hittills har vaccinet getts i tiotals miljoner doser i över 70 länder. Men efter rapporter om att vaccinet i sällsynta fall skulle kunna ge upphov till blodkoagulationsstörningar har flera länder av försiktighetsskäl tillfälligt stoppat användningen av vaccinet.
Nu backar till och med Oxford-universitetet från den produkt som togs fram i samarbete med svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca. Vaccinet pausas i en liten studie som omfattar barn och ungdomar, enligt The Wall Street Journal.
Detta görs i avvaktan på ytterligare information om vad rapporterade blodkoaguleringsproblem hos vuxna egentligen beror på.
Studien startade i februari och omfattar drygt 200 barn i åldern 6–17 år. Enligt en talesperson för universitetet har inga problem förekommit under studien, men tilltagande farhågor i Storbritannien och EU motiverar säkerhetsåtgärden.
Innan universitet återupptar studien vill man få grönt ljus från ansvariga brittiska myndigheter, klargör talespersonen.
Pausen är det senaste bakslaget för Astra Zeneca och Oxford-universitetet, vars vaccin ifrågasatts allt tätare på senare tid.
EU:s läkemedelsmyndighet EMA avråder inte från användning av vaccinet. Samma ställning intar Världshälsoorganisationen.
Gå till toppen