Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

It-haveri hos Region Skåne: ”Får inte ske”

Under tisdagsförmiddagen hade Region Skåne problem med sitt it-system. Telefoni, internet och de interna systemen med journaler och annan patientdata låg nere i drygt en timme och tjugo minuter.

Enligt Johan Bergstrand på Ögonläkarna i Eslöv inträffade problemet vid 11.40-tiden.
– Journalsystemen och alla våra system för patientdata går inte att nå. Detta gäller privata vårdcentraler och vårdgivare, all privat vård som bedrivs, sa Johan Bergstrand i samband med it-haveriet.
Felet berodde på att Region Skåne uppdaterade sitt reservnät. När uppdateringen genomfördes slocknade både reservnätet och det primära nätet. Telefoni, internet och journalsystem låg nere i drygt en timme och tjugo minuter. Både vårdcentraler och sjukhus drabbades.
– Det inträffade i samband med ett planerat arbete, vilket är väldigt olyckligt, säger Matz Widerström, chefsläkare och talesperson för it-frågor på Region Skåne.
– Om man var inne i systemen och jobbade uppkopplat, där märkte man ingenting. Det var först om man loggade ut och försökte gå in igen som det inte fungerade. Jag satt själv i ett Teams-möte när det hände och märkte inget.
Hur ska ni göra för att undvika den här sortens haverier framöver?
– Det här får inte ske, framförallt inte om vi har två linor. Vi får göra en utredning på detta. Vi jobbar alltid för att ha så säkra system som möjligt men i det här fallet verkar det inte ha fungerat.
Gå till toppen