Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”Vi behöver ökad tillväxt i Malmö.”

Till skillnad från Vänsterpartiet vet vi socialdemokrater att arbetares intressen tillvaratas genom att formulera en politik för fler jobb samt ökad välfärd och trygghet, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi som har ledande positioner i Malmö står vid ett vägskäl, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Emma-Lina Johansson och Anders Skans, företrädare för Vänsterpartiet, är kritiska till att kommunstyrelsen i Malmö har tillsatt en tillväxtkommission för ett inkluderande och hållbart Malmö (Aktuella frågor 31/3). Låt mig därför börja med att beskriva varför en sådan kommission är viktig för Malmö och varför den är viktig just nu.

Vi befinner oss mitt i en global pandemi som hotar hälsa och jobb, vars följdeffekter kommer att prägla samhällen och ekonomier för en lång tid framöver.

Efter tidigare ekonomiska kriser har återhämtningen och jobbskapande i regionen koncentrerats till sydvästra Skåne och i synnerhet Malmö.

Ungefär hälften av alla nya jobb i Skåne skapas i Malmö. Dagligen pendlar 70 000 människor till kommunen för att arbeta.

Annons

Vi som har ledande positioner i Malmö står vid ett vägskäl: vänta på att pandemin ska klinga av och hoppas på en återgång till det ”normala”, eller aktivt jobba för att forma framtiden till det bättre.

Annons

Med en global klimatkris som kräver en omställning av samhället och en lokal arbetslöshet i Malmö som uppgår till 15,6 procent är en återgång inte ett alternativ.

Genom Tillväxtkommissionen för ett inkluderande och hållbart Malmöhoppas jag att vi kan få fram förslag som bidrar till att kommunen, näringslivet och civilsamhället kan ställa om till en grön tillväxt och, lika viktigt, en mer jämlik tillväxt som involverar fler Malmöbor än hittills.

Jag vill få fram förslag som belyser hur Malmö och regionen kan ta vara på viktiga omvärldshändelser som bygget av Fehmarn Bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland. Precis som när Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet tillsatte Kommissionen för ett socialt hållbart Malmö 2010, vill jag att förslagen kommer från en politiskt oberoende kommission bestående av såväl praktiker som forskare. Det är en förutsättning för att genomföra långsiktiga reformer som kan samla ett brett stöd. Jag beklagar att Vänsterpartiet inte ser poängen med ett sådant arbete, inte minst med tanke på hur många Malmöbor som inte vill något hellre än att hitta ett jobb.

Annons

Kommunstyrelsen har slagit fast ett antal direktiv som kommissionen ska arbeta efter. I dem framhålls att det är viktigt att kommissionärerna har en bredd både när det gäller kunskap och erfarenheter. Exakt vilka personer som ska ingå i kommissionen är inte en politisk fråga, utan något som avgörs på tjänstemannanivå.

Annons

Emma-Lina Johanssons och Anders Skans sätt att uttrycka sig gör mig beklämd. De hävdar att kommissionärerna inte är kvinnor, rasifierade, fackliga representanter eller experter på klimat- och miljöfrågor. Därmed osynliggör de kvinnor som ingår i kommissionen och den kompetens de besitter som framstående forskare, vd:ar och en tidigare vice riksbankchef, för att nämna några exempel.

Johansson och Skans osynliggör också de erfarenheter som finns i kommissionen av att arbeta med ungas organisering och jämställdhet i Malmö, arbete och engagemang i miljonprogrammen samt forskning kring mer inkluderande städer och ekonomier. Inte heller verkar de se att det i kommissionen finns hög kompetens inom miljöekonomi och klimatpolitik.

Johansson och Skans verkar även ha missförstått rollen för de rådgivar- och referensgrupper som ska tillsättas. De ska följa arbetet och ge input under arbetets gång. Att fackliga organisationer ska ingå är självklart. Facken har en viktig roll när det gäller att säkra framväxten av bra och trygga jobb, något som är en förutsättning för hållbar och inkluderande tillväxt.

Annons

Till skillnad från Vänsterpartiet vet vi socialdemokrater att arbetares intressen tillvaratas genom att formulera en politik för fler jobb samt ökad välfärd och trygghet. Det hänger ihop. Så när Vänsterpartiet skriver att tillväxt i sig själv inte är önskvärt menar jag att vi behöver ökad tillväxt i Malmö. Men den behöver i högre utsträckning vara hållbar och inkluderande så att fler Malmöbor ska kunna få ett arbete och känna ökad frihet.

Annons

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy