Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förmånscyklar för Svedalas kommunanställda

Svedala kommun vill att fler anställda ska cykla till och från jobbet. Nu har politikerna beslutat att erbjuda medarbetarna förmånscykel.

Totalt har Svedala kommun cirka 1450 tillsvidareanställda medarbetare. Med förmånscykeln hoppas kommunen att fler av dessa ska välja cykeln framför bilen när det är dags att ta sig till eller från sina arbetsplatser.Bild: Daniel Persson
Det finns främst två anledningar till att Svedala kommun vill få sina anställda att välja cykeln framför bilen. Dels vill man minska påverkan på miljön och dels finns det ett mål om att uppmuntra till hälsosamma resor.
Därför beslutade kommunfullmäktige under onsdagen att kommunen ska erbjuda de anställda en förmånscykel.
Erbjudandet innebär att man, som tillsvidareanställd på kommunen, får möjlighet att förfoga över en cykel mot ett avdrag på lönen. Hur stort avdraget blir beror på vilken cykel och eventuella tillbehör den anställde väljer. Enklare cyklar kommer att erbjudas, men även el- och lådcyklar. Man kommer också att kunna välja tillbehör som bland annat hjälm, barnstol, cykeldator och packväskor.
Alla som nappar på erbjudandet kommer att binda upp sig på ett avtal som sträcker sig över tre år. Löneavdraget är förmånligt enligt Svedala kommun, men samtidigt ingår det inte någon stöld- eller otursförsäkring i avtalet. Därför uppmanar kommunen sina anställda att själva teckna en hemförsäkring som täcker stöld av cykel.
Svedala kommun är kommunens största arbetsgivare och har idag cirka 1450 tillsvidareanställda. Bland dessa har man identifierat en önskan om insatser av den här typen. Bland annat framkom det i en medarbetarundersökning från 2018 att 62,5 procent av de anställda vill ha fler förmåner inom hälsa och träning.
Linda Allansson Wester (M) är, förutom att vara kommunstyrelsens ordförande, också ordförande i Skånes cykelförbund. Hon kommer själv från ”en cyklande familj” och är positiv till beslutet.
– Jag känner att förslaget ligger helt i linje med vad det innebär att vara en attraktiv arbetsgivare och det är bra om fler kan välja cykel istället för bil, säger hon.
Linda Allansson Wester (M) är mest känd som ordförande i Svedalas kommunstyrelse, men hon är också ordförande i Skånes cykelförbund.Bild: Lars Brundin
Vem som blir leverantör av förmånscyklarna och när de anställda kan förväntas plocka ut sin cykel är i dagsläget oklart.
– Vi ställer oss bakom förslaget, men det är svårt att svara på när allt blir klart. Vi är inte alls i det skedet av processen ännu, säger Linda Allansson Wester.
Fakta

Förmånscyklar i Svedala

Motionen om förmånscyklar för kommunanställda lämnades in av Socialdemokraterna under 2018.

Svedala kommun uppskattar att mellan 10 och 25 procent av de anställda kommer att nappa på erbjudandet om förmånscykel. Det skulle i så fall innebära mellan 145 och 360 cyklar.

För att kunna ta del av erbjudandet måste den anställde ha minst tre år kvar till sin pensionsavgång. Man får heller inte ha någon pågående löneskuld eller indrivning av Kronofogden.

Gå till toppen