Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Guide inför US Masters på Augusta National

US Masters är tillbaka i april och publiken har fått återvända till Augusta National. Här är guiden inför den 85:e upplagan av årets första golfmajor.

Henrik Stenson är ensam svensk i årets US Masters.Bild: Christer Höglund/TT

Banan

Augusta National Golf Club har, med undantag för tävlingens uppehåll under krigsåren 1943–1945, stått värd för Masters varje år sedan 1934. Få har fått glädjen att spela eller besöka banan i Georgia, men desto fler har via tv-sändningarna skapat en stark relation till det som är en av golfvärldens klassiska platser.

Mästaren

Dustin Johnson har alltid trivts i Masters och efter flera topplaceringar var det hans tur att vinna den gröna kavajen i fjol. Den amerikanske världsettan, uppväxt en timmes bilresa bort i South Carolina, ledde från start till mål och vann den coronauppskjutna novembertävlingen på en ny rekordscore – 20 slag under par.

Favoriterna

Titelförsvararen ”DJ” går såklart inte att räkna bort även om resultaten har varit sisådär de senaste veckorna. Längdfenomenet Bryson DeChambeau, färske Players-vinnaren Justin Thomas, pånyttfödde Jordan Spieth och nyblivne pappan Jon Rahm är några andra som också tros ha goda vinnarchanser i årets första major.

Svensken

Henrik Stenson spelar Masters för 16:e året i följd, en bedrift bara det. Men frågan är om förväntningarna någonsin har varit lika lågt ställda som i år. Stenson har missat kvalgränsen sex tävlingar i följd i vår och kämpar för att hitta formen inför det som riskerar att bli hans sista start på Augusta. Stensons bästa insats i Masters är femteplatsen 2018.

Norrmannen

Viktor Hovland spelade Masters som amatör 2019 och gör nu sin första start som proffs. Som dubbel vinnare på PGA-touren i fjol och 14:e på världsrankningen är det 23-åriga stjärnskottet det stora nordiska hoppet, även om Hovland ännu inte varit topp 10 i en major.

Publiken

Var inte välkommen alls i höstas, men har nu fått återvända, om än i mindre utsträckning än ett normalt år. Så räkna med lite mer klassisk Masters-inramning än under fjolårets något spöklika upplaga.

Saknaden

Handlar i stället om att Tiger Woods inte är på plats. Den femfaldige Mastersvinnaren rehabiliterar sig fortfarande efter den otäcka bilkraschen i februari.

Vädret

I höstas var banan mjukare och mer lättspelad än under den brukar vara under våren, vilket de låga scorerna också vittnade om. Nu handlar förhandssnacket hos spelarna om att banan till och med är svårare än på många år. Torrt väder har gjort banan hård och snabb, men det kan komma en hel del regn både på fredag och lördag.

Politiken

Har hittat in på Augusta National, där flera av spelarna har fått frågor om Georgias nya vallagar som har kritiserats för att göra det svårare för minoriteter att rösta.
– Den [vallagen] inriktar sig på svarta grupper och gör det svårare att rösta, vilket enligt mig är allas rätt. För mig är det väldigt chockerande att se det, säger amerikanske spelare Cameron Champ, som har en svart farförälder.

Startfältet

88 spelare finns med årets Masters och de 50 bästa får spela vidare i helgen efter de två första rundorna.

Starttiderna

Spelet inleds klockan 14 på torsdagen, svensk tid. Bland de mest intressanta starttiderna märks Henrik Stenson (14.36), Dustin Johnson och Lee Westwood (16.30), Xander Schauffele, Jon Rahm och Rory McIlroy (16.42), Bryson DeChambeau (19.36), Justin Thomas (19.48) och Jordan Spieth (20.00).
Gå till toppen