Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inget badhus på Åttans idrottsplats – ska byggas i centrum

Det blir inget badhus på Åttans idrottsplats i Staffanstorp, som politikerna tidigare beslutat. Det bygget beräknas bli alldeles för dyrt. Istället ska det nya badhuset placeras på befintliga Bråhögsbadets tomt.

Skiss från 2016 på hur det nya badhuset kan komma att se ut.Bild: Liljewall
Planerna på att bygga det nya badhuset på Åttans idrottsplats visade sig bli alldeles för kostsamma. Istället för de budgeterade 200 miljoner kronorna beräknades bygget landa på 296 miljoner.
Därför fattade kommunstyrelsens arbetsutskott beslut under tisdagen om att det nya badhuset ska byggas där Bråhögsbadet står idag, vilket Skånska dagbladet var först med att rapportera om.
– Det blev väldigt dyrt att lägga ett nytt badhus på Åttan eftersom det saknas infrastruktur, som befintliga vägar och andra typer av infrastruktur som är nödvändiga för ett badhus. Och så hade man behövt bygga ett helt nytt utomhusbad, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M).
Bråhögsbadet ska rivas för att ge plats åt det nya badhuset.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det nya beslutet innebär att Bråhögsbadet rivs för att göra plats åt ett nytt badhus, men att det befintliga utomhusbadet får vara kvar tills vidare. Enligt en utredning beräknas kostnaden för det nya badhuset landa på runt 265 miljoner kronor, men enligt Christian Sonesson (M) kan det handla om en ännu större besparing:
– Man skulle kunna få ner kostnaderna med ungefär 70 miljoner kronor. I kalkylen ryms inte kostnader för markarbete och nödvändig infrastruktur, så totalt kan kostnaden bli någonstans mellan 70 till 100 miljoner kronor lägre, säger Christian Sonesson (M).
Dessutom ser Christian Sonesson (M) fördelar med att bygga det nya badhuset i centrum.
– Det är klart att ett badhus som ligger förhållandevis centralt är bra. Det är en funktion i centrum som drar mycket folk. Och i e-handelns tider kan det finnas en poäng med att få flöden i centrum, det är en annan effekt på det hela, säger han.
Gå till toppen