Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Knäcka gängbrotten? Ja, men inte till varje pris.

Rättegång i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. Kopplad till uppgifter från Encrochat.Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Fantastiskt! Vilken framgångssaga för polisen!
Fram till jul år 2020 hade minst tusen gripanden gjorts över Europa. Och det handlar inte om småbus. Toppkrafter inom de grova brottsnätverken sätts nu bakom lås och bom. Bara i Stockholmspolisens utredningar som kopplas till Encrochat hade i slutet av februari i år 125 fängelseår dömts ut. Och många rättegångar återstår.
Detta Encrochat är inget trolleri. Det var en europeisk kommunikationstjänst som gjorde att kriminella kunde hålla kontakten i krypterade meddelanden. Kalla till möten. Organisera knarksmuggling. Planera mord.
Men så lyckades fransk polis hacka sig in i Encrochats servrar i staden Roubaix. Under 74 dagar i fjol kunde flera länder i en hemlig operation med högkvarteret hos Europol i Haag läsa miljontals avkrypterade meddelanden. Också svensk polis fick vara med på ett hörn och uppgifter om cirka 800 svenska brottsmisstänkta har skickats från Frankrike via Europol till Sverige, skrev DN häromveckan.
I tisdags inleddes rättegången mot det så kallade Vårbynätverket i ett av de största brottmålen hittills i Stockholm. Trettio personer står åtalade.
Åklagaren redogjorde för det ovanligt disciplinerade nätverket. Det har styrts via patrullscheman och en medlemsavgift på 3 000 kronor som skulle betalas varje månad den 25:e. Överst i hierarkin har suttit en 32-årig man som styrt genom ”kaptener” som under sig haft ”soldater”.
De åtalade har inte kommenterat under förhören, men polisen har insyn i ärendet via Encrochatmobilers meddelanden. Det handlar om mordförsök, människorov, rån, synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott och en sprängning.
På onsdagen startade ett annat mål i Linköpings tingsrätt. Under stort säkerhetspådrag står sex män åtalade för mord på tre gängkriminella i Norrköping. Bevisningen är mycket stark, här finns konversation från en avkrypterad Encrochatmobil, förklarar en före detta åklagare för P4 Östergötland.
”Fantastiskt, att få svart på vitt, de har ju en tystnadskultur i vanliga fall … Här kommer man in på hur de verkligen pratar via sin Encrochat, vad de ska göra och på vilket sätt”, säger utredningsledaren Lars-Inge Olsson.
Från åtskilliga håll hörs hurraropen. Äntligen får polisen en chans att rå på brottssyndikaten. Att komma i kapp.
”Encrochat visar att Europol är oersättligt i kampen mot den gränsöverskridande brottsligheten”, jublade Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson nyligen.
Hennes partikamrat, inrikesminister Mikael Damberg (S), passade under onsdagen på att flytta fram sina positioner. Han förklarade i Ekot att regeringen på torsdagen kommer med ett nytt lagförslag: att vissa förhör, som spelats in av polis under förundersökningen, ska kunna användas i brottmål. Hänsyn ska alltså inte enbart tas till vad som sägs under en huvudförhandling.
Självfallet tar även polisen chansen att med Encrochat som murbräcka förbättra sina chanser att angripa höjdarna inom kriminella nätverk.
Den 27 mars skrev de tre polischeferna Anders Thornberg, Johan Olsson och Mats Löfving på DN Debatt att de önskar tre konkreta saker: stora investeringar i tekniska investeringar som kan utöka den hemliga dataavläsningen, nya lagar så att information mot nätverkens höjdare kan inhämtas proaktivt istället för att polisen agerar reaktivt som idag samt att FRA, Försvarets radioanstalt, får nya medel för att ge mer stöd åt polisen.
Hittills har flera svenska domstolar godkänt att Encrochatmeddelanden använts i brottsfall. Trots advokaters protester. Den debatten behöver gå vidare.
Integritetsaspekterna måste vägas in. Redan idag sätter svensk lag gränser för hur hemlig dataavläsning, kameraövervakning och rumsavlyssning får användas. Och tur är det. Tänk själv hur till exempel politiska preferenser på individplanet skulle kunna missbrukas i orätta händer.
Det är en sak att ge polisen mer effektiva verktyg mot brott. Det är en helt annan sak att ge polisen fritt fram.
8/4 2021
Gå till toppen