Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö Live och Markus Rosenberg vill satsa på utomhuspadel på torget

Hotellet Clarion Malmö Live vill placera två padelbanor på torget utanför. Men fastighets- och gatukontoret rekommenderar stadens politiker att säga nej till idén. ”Jag tycker det är väldigt oflexibelt i dessa pandemitider när folk vill vara ute”, säger hotellchefen Jens Lyckman som ligger bakom idén i samarbete med Markus Rosenberg.

De två padelbanorna var tänkta att placeras på Dag Hammarskjölds torg utanför Malmö Live. Den ena skulle ha kortsidan mot den vita hotellreceptionsbyggnaden och den andra skulle ha kortsidan mot den gula lägre byggnaden.Bild: Jonas Gillberg
På torsdagen ska tekniska nämndens arbetsutskott i Malmö fatta en rad beslut och ett av dem gäller en udda padelsatsning i centrum.
Bakom den står hotellchefen Jens Lyckman på Clarion Malmö Live och fotbollsstjärnan Markus Rosenberg som idag driver padelföretaget PC9. Idén är att under sommarmånaderna smälla upp två pop-up-padelbanor utanför Malmö Live. I mitten av februari skickade de in en ansökan om att få ta 400 kvadratmeter i anspråk på Dag Hammarskjölds torg för banorna. Men när ärendet på torsdagen når politikerna har tjänstemännen på fastighets- och gatukontoret valt att avråda från satsningen.
Motiveringen lyder: ”Detaljplanen beskriver tydligt att mötesplatsen ska erbjuda möjligheten till olika aktiviteter men tanken var att det ska vara kulturella aktiviteter som konserter och utställningar. (…) Även om beläggningen på torget klarar av belastningen som kan uppstå på de 400 kvm så kommer torget med dess konstverk, uteservering, gång- och cykelstråk inte komma till sin rätt och detta under en väldigt lång tid”, skriver fastighets- och gatukontoret.
Jens Lyckman blir upprörd när han hör motiveringen.
– Allvarligt? Det torget är idag ett blåshål där det inte händer något. Västra station har haft stängt i flera månader så där finns ingen uteservering. Det är inget gång- eller cykelstråk där heller, säger Jens Lyckman.
Han berättar att tanken var att bokningsintäkterna skulle gå till välgörenhet.
– Eftersom det är utomhus kan det mycket väl regna och vi har inte möjlighet att hålla på att administrera återköp om folk inte kan spela. Så därför var vår tanke att alla bokningsintäkter går till välgörenhet, så kan man inte spela får man helt enkelt efterskänka pengarna, säger Jens Lyckman.
Intäkterna för att betala de kostnader som uppstår med banorna ska istället komma via reklamintäkter på banan.
– Men vi gör inte detta för att tjäna pengar, utan för att vi bara ville göra något med platsen ett sådant här år. Jag tycker det tyder på en stor oflexibilitet i dessa pandemitider när folk vill vara ute. Det kostar ju staden ingenting, säger Jens Lyckman.
I tjänstemannaförslaget står det att om politikerna ändå skulle säga ja till idén, så behöver banorna vara borta till början på augusti när World Pride ska genomföras.
– Visst ska Malmö Live vara ett av huvudhotellen, men mig veterligen ska inte torget användas på något speciellt sätt nu när World Pride ska flyttas ut i parkerna. Dessutom är det väl kul att se att man göra något annorlunda i stadsrummet? säger Jens Lyckman.
Vad stadens politiker säger återstår att se.
Uppdatering. Restaurangen Västra station mittemot Malmö Live är idag stängd, men planerar att öppna igen i maj. "Vi tycker det är positivt med padelbanor på torget i sommar", meddelar delägaren Kajsa Klamborn.
Gå till toppen