Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Överväg coronapass på krogen.

Smittskydd ger fler skäl att skåla.Bild: Stian Lysberg Solum
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Har du leg? Tankarna leds till tonårens huttrande i köer till uteställen. Då när de som inte kunde visa att det var gamla nog fick vända på klacken och gå någon annanstans. Väntar snart en liknande ordning där folk som vill gå på krogen utan coronarestriktioner avkrävs intyg på att de inte bär smitta?
Som P3 Nyheter uppmärksammar diskuteras frågan bland svenska krogägare sedan Danmark har bestämt sig för en sådan modell.
När danska krogar och kaféer börjar öppna igen måste kunder ha digitala coronapass som visar att de är vaccinerade, har antikroppar eller har testat negativt för covid-19 under de senaste dygnen. Detsamma ska gälla vid insläpp till museer och nöjesparker. Hos frisörer, massörer med flera är systemet redan igång.
Visst har de danska smittskyddsåtgärderna varit hårdare än de svenska, men även här har många verksamheter försatts i svåra situationer. Inte minst de krogar som måste begränsa sittningarna till ett fåtal mindre sällskap och stänga tidigt på kvällen. Så det är verkligen inte konstigt att krögare sneglar på danska coronapass. Många inom turistnäringen och kultursektorn gör säkert detsamma.
Ytterst är det naturligtvis en politisk fråga om även Sverige ska införa någon form av intygssystem. Och de folkvalda bör ta ämnet på allvar, för det handlar om framtiden för många krisdrabbade, men i grunden välskötta företag.
Sedan kan det förstås kännas olustigt att behöva visa intyg för att bli insläppt. Men den enskildes rätt till krogmiljön är inte detsamma som frihet att - under rådande omständigheter – utsätta andra för onödigt stor risk för smitta genom att vägra skyddsåtgärder.
Det är som i tonåren: restriktioner finns för folks eget bästa och hur långsamt månaderna än tycks gå, så är det bara en tidsfråga innan det blir fritt fram på krogen.
Gå till toppen